Foto: Staffan Larssonn, medifoto.comPaolo Macchiarini frias trots att tre av hans patienter dog till följd av operationer han genomfört.

Paolo Macchiarini frias

Den skandalomsusade kirurgen misstänktes för grovt vållande till annans död. Nu frias Paolo Macchiarini på samtliga punkter.

Under 2011 och 2013 opererade Paolo Macchiarini, då verksam vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, in syntetiska luftstrupar på tre patienter. Alla dog. I juni 2016 delgavs han misstanke om grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada. Idag rapporterar Aftonbladet att han frias.

– Vi har kommit fram till att det har varit oaktsamt att genomföra fyra av de fem operationerna eftersom kirurgen utförde operationerna med syntetiska luftstrupar i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men, vi har inte funnit att brott går att styrka, vilket beror på att vi inte kan bevisa att effekterna med hög sannolikhet hade uteblivit med en annan metod, säger kammaråklagare Jennie Nordin till Aftonbladet.

Omkring 80 förhör har hållits och utredningen mot Paolo Macchiarini består av 55 000 sidor. Paolo Macchiarini nekar till anklagelserna, och åklagarna vet inte var han befinner sig i dagsläget.

– Min klients kommentar är ganska kortfattad just nu. Han är givetvis glad och nöjd att det läggs ner, säger Macchiarinis advokat Björn Hurtig till TT.

Tidigare har Hurtig förklarat sin klients inställning till brottsmisstankarna.

– Han har hela tiden varit av uppfattningen att han inte har agerat oaktsamt och att han agerat för att hjälpa de här personerna.