Foto: Sandra GunnarssonFå jublar när de får avier från CSN. Men många har faktiskt rätt till uppskov med betalningen utan att veta om det.

CSN ger råd om skulder på Youtube

Många kunder hos CSN har skulder hos Kronofogden, ibland i onödan. CSN satsar därför på en kampanj för att informera om möjligheten att skjuta på återbetalning av studielån.

CSN en av de organisationer som har flest kunder med skulder hos Kronofogden. Nivån har gått ned de senaste åren, men fortfarande rör det sig om cirka 87 000 personer. Dock har 40 procent av dessa så låga inkomster att de kan ha rätt att skjuta på återbetalningen till CSN.

– Vi vill hjälpa våra kunder som har svårt att betala. Ibland kan lösningen vara att betala mindre eller inte alls under en tid, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN, i ett pressmeddelande.

Relativt få känner till rätten till nedsättning. Myndigheten satsar därför på mer information, bland annat via en film på Youtube, och har ett samarbete med Kronofogden. En del i arbetet med att hjälpa de skuldsatta är uppsökande verksamhet. Personer upp till 29 år som är på väg att få sina skulder överförda till Kronofogden. Nu har man även inlett ett pilotprojekt där kontakt tas via SMS.

– Resultatet av insatserna är goda. Av de personer vi fick kontakt med var det 14 procent som fick krav skickat till Kronofogden. Av de vi inte fick kontakt med var det 62 procent, säger Maria Edström i pressmeddelandet.

Att utnyttja nedsättning görs via en e-tjänst på CSN:s webbplats. CSN uppmanar fler med låga inkomster att kontakta myndigheten.