Annons
Erik Lewin från Uppsala Akademiska Roddarsällskap vill uppmuntra fler att ge sig ut på vattnet.
Foto: Privat foto/ Wikimedia commons/ Nicke

Ett ögonblick…


… Erik Lewin, ordförande i Uppsala Akademiska Roddarsällskap (UARS) som anordnar roddtävlingen Head of the Fyris på Fyrisån, där de tävlande ska ro från Flottsund till Ultuna.

Det låter lite kallt att vara ute och ro i november.

– Idén med tävlingen är att förlänga roddsäsongen, som egentligen är över. Det blir en morot att för att få folk att träna på vattnet trots att det är mörkt och kallt. Det är inte lika lätt så här års för man kan inte ro på Fyrisån på vardagskvällar när det är mörkt. Har man ett mål blir man mer motiverad.

nbsp;

Vad går tävlingen ut på?

– Det är ett så kallat head-race, vilket innebär att man ror i intervaller och tävlar mot klockan istället för direkt mot varandra. UARS tävlar mot tre klubbar från Stockholm. Besättningen är blandad, med allt från folk som började träna nu i höst till väldigt erfarna roddare. Det är lite mer avslappnat än de vanliga roddtävlingarna.

nbsp;

Hur länge har UARS funnits?

– I 25 år. Det grundades för att möta roddare från Lund, vilket vi gör vartannat år här och vartannat år i Malmö. Vi har omkring 80 medlemmar, både studenter och icke-studenter. Studenterna kommer från både Uppsala universitet och SLU.

nbsp;

Vad är det som lockar med rodd?

– Det är bra träning för hela kroppen. Dessutom kommer man ut på vattnet, och i naturen. Jag brukar säga att UARS har Uppsalas finaste träningsanläggning, nämligen Fyrisån. När man ror i vattnet utvecklar man sin teknik mycket mer än om man använder en roddmaskin på gymmet.

nbsp;

Head of the Fyris äger rum lördag 25 november med första start vid Flottsund 12.30.

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…
2024-03-15 18:48
Under fredagen bjöds det in till dansträning på Campus 1477, ett ypperligt tillfälle att öva stegen inför lördagens bal…
2024-03-08 09:09
Den 16 mars högtidlighålls Uppsala studentkårs 175-årsjubileum med en bal på slottet. Ergo har pratat med en av…