Annons
Apotekspraktikanter ska inte utnyttjas som arbetskraft, men enligt en student som Ergo har pratat med upplever många att de blir det.
Foto: Wikimedia commons/ Holger Ellgaard

Sänkt ersättning för praktik på apotek


Tidigare fick studenter ersättning motsvarande studiemedel när de gjorde praktik på apotek. Nu får de nöja sig med en dryg tusenlapp i månaden.

För att få ut examen i farmaci krävs sex månaders praktik på apotek. Studenten Linus, som egentligen heter något annat, är i färd med att söka plats inför hösten. Som farmaceutstuderande får man ersättning under sin praktik, summan ligger runt 1 500 kronor. Linus har fått veta att tidigare studenter brukade få 14 000 kronor i månaden och därmed slapp ta studiemedel under praktiken.

– Hur kan det sänkas så radikalt på några år?

När han pratat med studenter som är ute på praktik nu har Linus fått uppfattningen att de i stor utsträckning används som arbetskraft, vilket inte bör vara syftet med en praktik.

– Man får till exempel stå i kassan. Då känner man sig utnyttjad när man inte får lön. Många av oss är inte intresserade av att jobba på apotek utan vill söka oss till industrin men för att få ut examen måste vi göra praktik på apotek, säger Linus.

Han påtalar att farmaceutprogrammet har många avhopp och menar att detta knappast motverkas av studenterna tvingas leva på CSN under praktiken. Linus har påtalat problemet hos fackförbundet men utan att få den respons han hoppats på. Så här löd det svar Linus fick från en representant för Sveriges Farmaceuter:

nbsp;

”Just denna fråga var högaktuell i samband med att apoteksmonopolet avskaffades. Vi är ju som du vet en medlemsstyrd organisation, det innebär att vi driver frågor som är viktiga för våra medlemmar. Vi har fått indikationer på att man ser vissa fördelar med att praktiken inte är fullt arvoderad. Detta då man som student har en helt annan typ av roll på apoteket och kan gå undan på ett annat sätt. Det innebär även att arbetsgivaren inte kan ställa samma krav på en student som en anställd, vilket skapar en bättre lärandemiljö.”

nbsp;

– Vårt fackförbund är väldigt litet och inte särskilt starkt. Men jag tycker att facket måste göra något, enskilda kan inte driva frågan, säger Linus.

Charlotta Heijkenskjöld , universitetsadjunkt vid Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet och ansvarig för praktikkursen, är medveten om att ersättningen har sänkts betydligt.

– Det skedde i samband med att apoteksmonopolet avskaffades. De olika apoteksföretagen får själva bestämma hur stor ersättningen ska vara. Vi kan inte tvinga dem till något, säger hon.

Hon säger samtidigt att samtliga kedjor som är aktuella ersätter studenter för dubbelt boende eller pendling i de fall där praktikplatsen ligger långt från bostadsorten.

– Men vi är fortfarande inte uppe i de pengarna man fick förut. Jag tycker att det är jättetråkigt för studenterna och vi har försökt ha samtal med branschen, säger Charlotta Heijkenskjöld.

Från universitetets sida trycker man också på om att studenter inte ska utnyttjas som arbetskraft på apoteken. Det är inte meningen att en praktikant ska stå mycket i kassan. Samtidigt är erfarenhet från kassan också en del av praktiken, menar Charlotta Heijkenskjöd.

– Det är svårt att veta var gränsen går, det är en jätteutmaning. Det ser olika ut på olika apotek och olika studenter har olika förväntningar på sin praktik. Vi råder alla att i första hand prata med sin handledare om de är missnöjda. Om det inte leder till något ska man vända sig till kursansvarig. Vi kontaktar bara handledaren om vi fått okej från studenten, säger Charlotta Heijkenskjöld.

Ergo inväntar kommentar från Sveriges Farmaceuter.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…