Annons
Bild flygplan
Vissa utbytesstudenter har kallats hem av Uppsala universitets partneruniversitet, men alla vill inte åka.
Foto: Wikimedia commons/Urville86

”Det bästa vi kan göra är att agera bollplank”


Måste jag åka hem från mitt utbyte? Är ventilationen i mitt boende tillräckligt god? Och vad gör Sverige för att hantera coronautbrottet? I takt med coronavirusets spridning har antalet frågor från både in- och utresande studenter vid Uppsala universitet ökat markant. Ergo har pratat med Matt Greig, på avdelningen för internationalisering, som berättar om hur de arbetar för att hjälpa studenterna.

Coronavirusets framfart har fått flera universitet i världen att kalla hem sina studenter. Vid Uppsala universitet har man valt att inte skicka ut studenter på utbyte eller praktik under kvarvarande del av denna termin. De som redan har hunnit åka får själva avgöra om de vill stanna kvar i utlandet.
– Uppsalas approach är att överlåta beslutet till individen, men där tar vi oss också tid till att ha en dialog med de enskilda studenterna. Vår enhet och institutionerna har gjort och fortsätter att göra ett enormt jobb i den här situationen, säger Matt Greig, enhetschef vid avdelningen för internationalisering vid Uppsala universitet.
Studenter är olika och hur de väljer att göra skiljer sig åt. Matt Greig berättar att man under de senaste dagarna haft kontakt med svenska studenter som befinner sig i Australien. Vissa vill åka hem till varje pris, samtidigt som andra känner sig trygga och gärna vill stanna kvar.

När det gäller de internationella utbytesstudenterna som kommit hit till Uppsala finns ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Vissa av Uppsala universitets partneruniversitet har valt att kalla hem sina studenter. Men det är inte alla som vill åka hem.
– Det är en knivig sits. Utbytesverksamhet bygger ju på tillit. Vi måste vara behjälpliga och kan inte lägga oss i beslut som fattats av våra partneruniversitet. Till de studenter som vill stanna kvar, har vi sagt att det är en diskussion de måste ta med sitt hemuniversitet.

Inför intervjun frågar jag om en lista på vilka länder som valt att kalla hem sina studenter. Det blir tydligt att det förekommer variationer inom nästan varje land. Undantaget är Singapore där samtliga universitet sagt att studenterna måste åka hem. Matt Greigs bedömning är dock att det är fler universitet i världen som låter studenterna stanna, än vad det är som väljer att kalla hem.
– Det ser i alla fall ut så enligt underlaget vi har idag. Men vår information baseras på vad universiteten själva har skickat till oss. Ibland hör de av sig direkt till studenterna. Det är ett arbete som kommer behöva göras framöver, att ta reda på vem som är var.


Annons

Annons

Matt Greig, avdelningschef vid enheten för internationalisering vid Uppsala universitet. Foto: Annika Björklund

"En del har problem att hitta tillräckligt bra information på engelska om vad som händer i Sverige. De har inte tillgång till svenska medier och där försöker vi hjälpa till att navigera."

Matt Greig berättar vidare att man under de senaste veckorna lagt enormt mycket tid på korrespondens med andra universitet, oroliga föräldrar samt in- och utresande studenter. Uppsala universitets hållning, där svenska studenter själva får fatta beslut om de vill stanna kvar utomlands är gynnsamt för vissa, medan andra kan uppleva oro och helst skulle önska att någon kunde bestämma åt dem.
– Vi kan inte fatta beslut åt dem inom det ramverk vi har, utan det bästa vi kan göra är att agera bollplank. Vi lägger ner mycket tid på de här individerna som känner sig utsatta.
En stor del av arbetet går också ut på att hjälpa de internationella studenterna som befinner sig i Uppsala. Vissa har till exempel oroat sig för om ventilationen i studentboendet är tillräckligt god – eller om det finns en risk för smittspridning. Frågor handlar också om Sveriges hantering av coronautbrottet.
– En del har problem att hitta tillräckligt bra information på engelska om vad som händer i Sverige. Och beroende på varifrån de kommer har de olika bra tillgång till information om viruset. De har inte tillgång till svenska medier och där försöker vi hjälpa till att navigera.
Matt Greig vill också understryka att det inte bara är hans enhet som jobbar med dessa frågor, utan att man på varje institution arbetar hårt för att vägleda och stötta studenterna.

Hur det kommer bli med utbyten till hösten är ännu oklart. För just utbytesstudier är ledtiderna långa och de svenska studenterna som vill åka utomlands för att studera i höst har redan valts ut.
– Vi har en öppen dialog med höst-studenterna och de förstår att situationen är osäker. Vi får se hur situationen ser ut närmare hösten.
15 maj i år stänger ansökan för utbytesstudier våren 2021 och där kommer man att göra en urvalsprocess precis som vanligt för att vara förberedd att skicka ut studenter om världsläget ändras till det bättre.

Vilka studenter har åkt hem från Uppsala?


En liten fingervisning om hur många som valt att åka hem fås av Uppsala University Housing Office som bland annat erbjuder bostäder till utbytesstudenter och avgiftsbetalande studenter. Runt 270 internationella studenter har valt att säga upp sina kontrakt för att åka hem. Bland de som valt att lämna kommer många från länder som USA, Kanada, Taiwan, Kina och Singapore.

Antalet hemresande baseras endast på uppgifter från Uppsala University Housing Office, det finns också internationella studenter som hittar boende i Uppsala på egen hand.

Läs mer

2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…
2024-05-07 10:05
Alkohol är särskilt skadligt för den unga hjärnan, enligt den nya rapporten “Alkohol och hjärnan”, vilket rimmar illa…