Annons
Studenter
Riskerar nationernas utbud av stipendier bli mindre framöver?
Foto: Press/Mikael Wallerstedt

Nationernas stipendiepengar hotade


2016 ändrades reglerna kring stiftelser, som numer måste vara registrerade hos länsstyrelsen. Lagändringen slår hårt mot Nationernas fonder. Pengar som sedvanligt går till duktiga forskare och studenter som stipendier riskerar nu att ätas upp av revisorskostnader.

Till UNT säger Rolf Kroon, ordförande i nationernas skattmästarkonvent, att Uppsala studentnationer gemensamt har runt 500 fonder som finansierar stipendier och premier till studenter och forskare som man vill uppmärksamma. Totalt delas omkring 20 miljoner kronor ut årligen, menar Rolf Kroon.

Varje fond räknas som en stiftelse och på grund av de nya kraven på bokslut, deklaration och revision äts mycket av fondernas pengar nu upp av revisorskostnader.  

Rolf Kroon säger att de nya reglerna har skapat en enorm byråkrati, och helt i onödan eftersom ingen vinner på det. Rolf Kroon är även V-Dalas skattmästare och uppger att revisorskontnaderna för nationen har legat kring 100 000 de senaste åren.

Samma summa för revisorkostnader gäller för Norrlands nation, uppger deras skattmästare Andreas Sjödin till UNT. Han säger att Norrlands nation har 37 registrerade stiftelser som varje år betalar ut stipendier på totalt en miljon kronor.  
– Hela systemet dör ut med de mindre fonderna som är både roliga och viktiga för medlemmarna. På ungefär fem till tio år kan de små fonderna tömmas, säger Rolf Kroon.

I ett mejl till UNT förklarar justitiedepartementet att lagändringen kom till för “att det skulle underlätta tillsynen och minska utrymmet att utnyttja stiftelseformen för ekonomiska oegentligheter”.
Rolf Kroon skrev i början av november till finansdepartementet och krävde en utredning om att mindre fonder ska befrias från kraven. Enligt en återkoppling till honom ska ärendet ha lagts på justitiedepartementets bord.
Rolf Kroon säger till UNT:
– Nationerna i sig står inte och faller med det här. Men det är tråkigt om man på grund av en onödigt byråkratisk regel tar död på den här verksamheten, där man med donerade medel vill uppmuntra duktiga studenter eller forskare, eller medlemmar som gjort bra insatser för den egna nationen.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…
2024-05-07 10:05
Alkohol är särskilt skadligt för den unga hjärnan, enligt den nya rapporten “Alkohol och hjärnan”, vilket rimmar illa…