Annons
Scenografin är avskalad men uttrycker pjäsens ”undergången är nära”-känsla på ett utmärkt sätt. Halvtrasiga böcker ligger spridda över hela rummet och kaoset känns aldrig långt borta.
Foto: Micke Sandström/Uppsala Stadsteater

Brännande aktuell nytolkning av klassiker


Att se på dokusåpor och lyssna på podcasts i dubbel hastighet – det är nutiden. Är brännandet av böcker framtiden? Beatrice Erkers har sett Uppsala stadsteaters brännande aktuella nytolkning av klassiska Fahrenheit 451 .

I Stadsteaterns version av Ray Bradburys litterära klassiker målas en dyster framtidsvision upp för publiken. Vi befinner oss i en framtid där böcker är förbjudna och människor tillbringar hela dagarna med att se på underhållande TV-program som får de att glömma allt sorgligt i världen. Allt ska vara smärtfritt, avkopplande och enkelt.
Handlingen kretsar kring en brandman vid namn Guy Montag. Att vara brandman i denna dystopiska värld innebär inte att man släcker bränder, istället så innebär det att man eldar upp böcker. Titeln anspelar på det faktum att papper börjar brinna vid 451 grader Fahrenheit (och för den som liksom jag blir nyfiken på hur varmt det är i en enhet som folk kan förstå så är det enligt Google 233 grader Celsius )
Det är brandmannen Montags tvivel över bokbrännandet som för oss djupare och vidare in i berättelsen. Han undrar varför människor håller fast vid böcker när de vet att det är olagligt.
Det måste finnas något i böckerna som får folk att stanna kvar i brinnande hus , är tanken som Montag inte längre kan ignorera.

Skådespelarinsatserna är strålande. Ensemblen består av fem skådespelare, alla konstant närvarande på scenen. Scenografin är avskalad men uttrycker pjäsens ”undergången är nära”-känsla på ett utmärkt sätt. Halvtrasiga böcker ligger spridda över hela rummet och kaoset känns aldrig långt borta.
Boken som pjäsen är baserad på skrevs 1953, men ämnet känns om möjligt ännu mer passande idag. Jag känner mig själv som mest träffad när de talar om den rådande sammandragskulturen: att allting är förkortat till sammandrag och sammandrags-sammandrag. Jag tillhör själv den grupp av befolkningen som lyssnar på podcasts och ljudböcker på 2.0 gånger hastigheten, och häromdagen när jag såg att Storytel har en ny funktion där dom sammanfattar en bok på 30 minuter så blev jag väldigt exalterad. Nu kan du alltså få en snabbgenomgång av en bok på 30 minuter och ändå säga till alla att du läst den Vad sägs om det?
I programbladet har regissören Dennis Sandin skrivit en hälsning till publiken. ”Känslan av att allt håller på att gå åt helvete i världen har varit akut för många det senaste året.” Denna pjäs är en uppfriskande fläkt som får oss att se över var vi står, och vart vi vill ta vägen.


Annons

Annons

Fahrenheit 451 visas fram till och med 18 november på Uppsala stadsteater. Biljetter köper du på uppsalastadsteater.se.

Läs mer

2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…
2023-09-11 12:41
Ergos nya skribent Nils Czernich har varit på nypremiären av föreställningen "Vansinnets historia", på Uppsala…