Annons

Ödesdigert om träd


RedwoodLotta Lotasswww.ordfabriken.org/autor/autoreter/redwood

Nyligen blev Lotta Lotass invald som ny ledamot i Svenska akademin. Hon bor i Göteborg där hon bland annat arbetar med utbildningen Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Genom föreningen Autor publicerar hon nu fortgående verket Redwood. Det finns bara på nätet och bygger på vykortsbilder från fällning av redwoodträd i Nordamerika under slutet av 1800-talet. Senare kommer två sviter av andra författare som bygger på foton från mentalsjukhus respektive kraftverk.
Tempot är långsamt i Redwood, särkilt om man går in på sidan då och då för en uppdatering och inte läser allt i efterhand. De korta texterna är direkt knutna till vykorten. Först kommer ett tiotal bilder på män som poserar i halvt genomsågade stammar. Senare visas fällda träd i skogen och stockar uppradare på tågvagnar. Jag anar att vi får följa träden genom hela industrin av klyvande, sågande och byggande. Man önskar att det skulle utmynna i en hälsning från de bevarade områdena med redwood. Redwoodträden har växt i Nordamerika i minst 20 miljoner år. 96 procent av alla fullväxta träd har avverkats. Det äldsta kända exemplaret idag är 2 200 år gammalt.
I texten använder Lotass omväxlande prosalyrik och korthuggna faktaupplysningar om teknik, verktyg och mått. Bilderna i Redwood visar stela, stumma män och texten har samma känsla. Det finns inga repliker, inga skratt, ingen ilska. Bara en pockande ångest och en underliggande hybris inför de stora träden. Ändå tycker jag inte att texterna förmår hålla tillräckligt hårt i läsaren. Lotass skriver att skogsarbetarna ofta namngav träd som de sedan kämpade i en hel månad för att fälla. Det tyder på ett personligt men ödesdigert förhållande till naturen. Det handlar om att övervinna även det som verkar starkare och större än oss själva. Men texter och bilder målar också porträtt av hårt arbetande män som är långt hemifrån. Kanske känner de en samhörighet med varandra inför sin gemensamma uppgift. Kanske är de ensamma och känner ett hugg av tvivel varje gång ännu ett tusenårigt träd faller till marken.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…