Annons
Sommarläsning i gräset.
Foto: Målning: Johan Krouthén Uppsalaauktion/public domain

När kurslitteraturen vilar


Vad vill du tipsa Uppsalastudenterna att läsa i sommar? Varsågod – en uppsjö av titlar att välja mellan

Mia Carlberg, bibliotekarie på Karin Boye-biblioteket
– På universitetsbiblioteket får vi frågor om litteratur inom ett visst ämnesområde, nästan aldrig frågor om nöjesläsning. Men här kommer några personliga tips:

Fysik för ”dummies”, Brian Greene: The hidden reality, 2011. 
Läs om fysikens strängteori förklarad för vanliga människor och få fler perspektiv på tillvaron

För den historiskt intresserade: Terèse Söderlind: Vägen mot Bålberget, 2013.
En tidigare student i Uppsala har skrivit denna roman som spänner en båge mellan slutet av 1900-talet och 1600-talets häxprocesser.
Hur fattar vi beslut? Daniel Kahneman: Tänka, snabbt och långsamt, 2012. 
Nobelpristagaren i ekonomi Daniel Kahneman beskriver olika sätt att tänka och fatta beslut från sina studier inom psykologi, medicin, ekonomi och politik. Tänkvärt

Varför inte passa på att läsa en ”klassiker”? Homeros: Oddyséen. Skriven på vers för så länge sedan och så lätt att läsa 
Nicollò Machiavelli: Fursten. Också skriven för länge sedan och fortfarande aktuell.
 Moa Martinson: Kvinnor och äppelträd. Fascinerande kvinnohistoria. 
Anne Franks dagbok. Gripande läsning från andra världskriget. 
Doris Lessing: The grass is singing. Intressant om uppväxt i Afrika.
 Michail Bulgakov: Mästaren och Margarita. Spännande om kampen mellan ont och gott.

Eller en säregen triller? Nathan Larson: Dewey Decimal: en neurotisk hitman i ett sargat New York, 2013. 
Debutbok av musikern Nathan Larson från A Camp.

Själv kommer jag bland annat att läsa Lena Anderssons bok Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek.

Mats Berglund, Studentbokhandeln
– Under sommaren finns det ofta (dock långt ifrån alltid) mer tid än under terminerna att läsa skönlitteratur, så varför inte ta tillfället i akt och prova på något riktigt rejält? Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt är på lite knappt fyratusen sidor uppdelat i sju delar. Det duger emellertid gott och väl att bara prova på första delen, Swanns värld. Där får läsaren stifta bekantskap med ett helt gäng mer eller mindre udda figurer, som följer med och återkommer senare i romansviten. Den andra hälften går att läsa fristående och är objektivt sett en av de bästa beskrivningar av förälskelsens skönhet och plågor som någonsin skrivits. Det är ingenting märkligt om boken känns lite trög att komma in i; stilen är ganska omständlig och meningarna kan vara rejält långa. Det är dock värt mödan – de udda figurerna blir dina nya vänner och du börjar snart längta till nästa sommar då du får ta dig an del två

nbsp;

Lars Burman, överbibliotekarie Uppsala universitetsbibliotek
– Varför inte en klassiker? Jag föreslår Kurt Tucholskys Gripsholms slott. En sommarsaga (1931). Mot bakgrund av ett alltmer mörknande Europa skrev den tysk-judiske journalisten nbsp; och demokraten en helt underbar kärleksskildring som nbsp; utspelar sig i Mariefred. Erotik, ironi, småstadsidyll, fladdrande tyllgardiner och svensk sommar.

nbsp;

Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet
– Mitt tips är Shantaram av Gregory David Roberts. Från hängmattan i den svenska sommaren tas du med på ett svindlande äventyr i Indien i denna tegelsten på nästan 1000 sidor. Trevlig läsning och ha en fin sommar

nbsp;

Viktor Sandström, pol-kandstudent och Ergokrönikör
Signaler från ett sopnedkast – en radiohistoria som nyligen utgivits av Uppsala studentradio alumnförening i samband med Studentradions 30-årsjubileum. En lättläst och härlig liten bok, fylld av historier från förr samt intervjuer med radio- och medieprofiler som en gång i tiden tog sina första karriärssteg i Studentradions lokaler.

nbsp;

Hedvig Öster, ekonomstudent och Ergobloggare

– Sommaren är böckernas högtid och jag har tre stycken måsten: Hey Dolly av Amanda Svensson. Hysterisk rolig, smart och ibland på gränsen till äcklig. En perfekt kombination. Girls are Best av Sandi Toksvig. En hel bok om fantastiska kvinnor genom tiderna. Uppenbar succé. Kärlekens Historia av Nicole Krauss. Världens kanske vackraste bok. Jag har läst den 7 gånger och gråter lika mycket varje gång.

nbsp;

Ida Gille, ordförande i Litteraterna, pluggar konstvetenskap
– Till sommaren rekommenderas Kris av Karin Boye för att få perspektiv på de omtalade bekymmer som alla oundvikligen har i tjugoårsdraget. För dagar i ett trångt och kvavt studentrum är Atlas över avlägsna öar : femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka av Judith Schalansky det bästa botemedlet när en vill drömma om avlägsna och övernaturliga platser. Samarbete med fluga och andra noveller av Lydia Davis innehåller berättelser som rör sig från att vara en rad till över femtio sidor långa och är en god följeslagare i väskan under rastlösa dagar. Slutligen är Sommarboken av Tove Jansson näst intill den yttersta definitionen av sommar i gott sällskap av jordgubbar, skrapsår, festivalförälskelser och ljusa nätter.

Kristina Melin, ordförande för kuratorskonventet – nationernas samarbetsorgan
– Kursen arkeologisk fältkurs Universitetsstudier och universitetsmiljön är ett smörgåsbord av möjligheter. Vid vilket annat tillfälle ges en student möjlighet att istället för att traggla sommarjobb delta i en arkeologisk utgrävning? Ta chansen Den lilla haken är att kursen kräver 60 hp i Arkeologi. Men det har man ett år på sig att skaffa. Sommaren 2015, kanske?
….det är lektyr vi efterfrågar här…?
– Äsch Vad synd

nbsp;

Linn Spross, författare och doktorand
– Om man har möjlighet är sommaren ett utmärkt tillfälle att ta del av den allmänna sommarstugekanon, den där litterturen som medföljt som bilaga till kvällstidningar eller inköpta på loppis för en krona, det vill säga gamla Kalle Anka-tidiningar, Grottbjörnens folk, Liza Marklunds samlade verk och Deborah Spungens Inte som andra döttrar. På sommaren bör alla illusioner om god smak och bildning få vila. Den uppbyggliga litteraturen kan få vänta till vintern, helst ännu längre. nbsp;

nbsp;

Maja Almgren, juridikstudent och Ergos serietecknare
– Jag har återupptäckt den norska författaren Erlend Loe Jag läste hans otroligt roliga bok Fakta om Finland för ett par år sedan och har nu hittat fler av hans böcker. De är lagom lättsmälta, precis som sommarlitteraturen ska vara, men behandlar tunga ämnen på ett humoristiskt och finurligt sätt. Ett annat hett tips är, som alltid, Agatha Christies deckare.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…