Annons
Annons
Malin Giolito Persson har läst juridik i Uppsala och arbetat på Europeiska kommissionen. Hon är nu författare på heltid.
Foto: Anna-Lena Ahlström / Bonnier Bookery

Mycket att processa


Malin Gioloito Persson
Processen
Bonnier Bookery

Malin Giolito Persson, författaren bakom bästsäljaren Störst av allt, är tillbaka med ljud- och e-boken Processen. E-handlar där boken säljs beskriver den som ’’En kortroman om vår samtids största rädsla: terror”. Giolito Persson skildrar ett Sverige krossat av ett fruktansvärt terrordåd. Veckorna passerar och sakta men säkert börjar livet återgå till det normala, men polisarbetet vilar inte. Någon måste fällas, bära skulden, dömas.
Lotten faller på Youssef, en Uppsalastudent som pluggar juridik, bor i korridor och jobbar som bartender på Stocken. Han sitter på Carolina Rediviva när han blir gripen, men fler Uppsalareferenser än så blir det inte. Resten av boken utspelar sig i ett förhörsrum och en cell där Youssef tillsammans med sin tilldelade advokat, Sophia, försöker lista ut varför han är där. Så småningom kommer det fram att hans namn dykt upp i utredningen kring terrordådet. Att en juriststuderande Uppsalastudent är anhållen för terrorbrott sprids som en löpeld och det finns inget Youssef kan göra åt det – för honom är det fortfarande oklart hur han har hamnat i denna mardrömssituation. nbsp;

Tidigare nämnda
beskrivningar av boken stämmer föga överens med dess innehåll: Processen handlar snarare om en annan typ av rädsla, framkallad av maktlöshet och utanförskap. I serier och filmer skildras förhör och gripanden på löpande band, man skulle kunna se det som vardagsmat om man följer Bron, Beck och Falk slaviskt. Men det är svårt att förstå och sätta sig in i hur det faktiskt skulle vara att sitta där, i vetskapen att man är oskyldig och frihetsberövad. Just därför är det intressant att läsa ur ett oskuldsfullt perspektiv. Boken är tung att ta till sig, då det svenska rättssystemet, som man förväntar sig ska hålla sina medborgare om ryggen beskrivs som ganska nattsvart, men i övrigt enkelt formulerad språkmässigt. Den går att ta sig igenom ganska snabbt, men kanske är det värt att dela upp denna historia i etapper.

Boken gav förväntningar om en berättelse som skulle påminna om det fruktansvärda som drabbade Sverige i april men det är inte samtidens största rädsla som står i centrum, hur terror fullkomligt smular sönder, förstör och sårar. Istället anspelar Processen på Franz Kafkas bok med samma namn från 1925, om banktjänstemannen Josef K som hamnar i en oförståelig rättshärva där han ska infinna sig i domstolen, utan en aning om varför. Giolito Persson placerar Josef K i nutid, och hans berättelse verkar fortfarande, nästan 100 år senare, vara aktuell. Förutom ett sviktande rättssystem förmedlar Processen budskapet om hur fort saker och ting kan förändras, hur man ena dagen kan stressa över en tenta och nästa sitta i en cell – för vad gör man utan frihet?


Annons

Annons

Läs mer

2020-08-07 10:05
Kärlek är ett centralt tema i Lovisa Wistrands böcker, oavsett om det är i fantasy- eller feelgood-romanerna. Med nya…
2020-06-17 14:35
"Så ligger du där i mörkret och undrar vad som hände med att var sak har sin plats, och känslan av förutsägbarhet är med…
2020-05-11 16:55
Sexigt, medelmåttigt och o så pretentiöst – vi tipsar om fiktiva universitetsskildringar som kanske kan släcka din…