Annons
Annons
Pressbild Dona Hariri
Juristen Dona Hariri har skalat bort maktspråket i sin bok Fatta lagen! som vänder sig till alla som vill få mer koll på sina rättigheter och skyldigheter.
Foto: Foto: Kajsa Göransson

Vill få alla att fatta rätt


Varför måste lagtext låta som den skrevs för miljoner år sedan? I augusti släppte Dona Hariri boken ”Fatta lagen!” som på ett tillgängligt och personligt vis går igenom juridik som vi alla behöver känna till.

Den som inte är juridiskt skolad och någon gång försökt förstå en lagtext har nog upptäckt att det är ganska krångligt. Och det är precis vad Dona Hariri skriver i inledningen av sin nya bok: ”det känns som att lagen skrevs för miljoner år sedan”.

– Juridiken kan ibland vara så komplex att medborgarna som berörs inte förstår. Som jurist ser jag det som min plikt att vara brygga mellan medborgarna och rättsstaten. Jag hoppas att de som läser min bok får en bättre förståelse för hur samhället fungerar och på så sätt få mer kontroll över sina liv, säger Dona Hariri, jurist, moderator, föreläsare och före detta Uppsalastudent.

Fatta lagen! tar upp frågor som de flesta kan stöta på: Hur ska man tänka om man erbjuds jobba svart? Måste man visa upp sitt ID till en ordningsvakt? Och vad innebär egentligen en prick i registret? Tanken med boken är att den ska plockas upp även av de som sällan läser böcker. Därför har paragrafer och krångligt språk fått stå tillbaka för lättillgängliga beskrivningar av lagar, kryddade med personliga berättelser och slang.

– Jag har inte censurerat mig själv eller tagit på mig för stora författarskor, utan har genomgående försökt vara mig själv. Jag ville göra både juridiken och språket tillgängligt.

För att ytterligare minska distansen mellan läsaren och juridiken berättar Dona Hariri om sina egna, ibland väldigt smärtsamma erfarenheter. Bland annat om när en man på tunnelbanan helt oprovocerat började skrika glåpord om hennes hudfärg, samt hur det kändes när ingen stod upp för henne och polisutredningen senare lades ner.

– Jag har försökt vara nära genom att vara personlig. Med dessa avsnitt försöker jag förmedla en förståelse för att det alltid inte blir som man tänkt sig och också en förståelse för varför det begås brott.

När jag läser igenom boken, som främst vänder sig till unga, men som på nästan varje sida ger mina ”hum om vad som gäller” mer substans, blir det tydligt att grundläggande juridik är något vi alla skulle behöva lära oss lite mer om. Dona Hariri tycker det är fel att juridik endast lärs ut på högskolan. Därför har hon kompletterat boken med material som gör att Fatta lagen! ska kunna användas som undervisningsmaterial i skolorna.  

– Boken kan ses som mitt bidrag i väntan på att juridik blir ett obligatoriskt ämne i grundskolan.

 Bild: Nordstedts förlag


Annons

Annons

Läs mer

2021-05-06 10:08
"Filosofi och pandemi" Redaktörer: Åke Gafvelin och Lapo Lappin Artos & Norma bokförlag
2021-05-03 10:59
"Anderberg ger oss en inblick i alla dessa herdar och hur de har förhållit sig till 'flocken'. Ett återkommande motiv är…
2021-04-06 10:44
"Det är obekvämt för att det är rått, mörkt och äkta. Mirandas psykiska ohälsa blir så väldigt påtaglig."– det gör ont…