Annons
Annons

En väckarklocka för prokrastinerare


Ett annorlunda avtal
Katarina O’Nils Franke.
Visto förlag

Petra har lämnat föräldrahemmet i Bollnäs för drömmen i Stockholm. Planen var att träffa härliga vänner, den stora kärleken och bli en framgångsrik fotograf med bostad och bas någonstans mitt i smeten. Verkligheten gav henne dock bara det sistnämnda. Den lilla detaljen, att hon måste ligga med hyresvärden, kanske inte är ett så högt pris att betala ändå? Avståndet till Stureplans nattklubbar är trots allt kort, vilket ter sig önskvärt då Petras sällskap dit oftast är hennes tråkiga och falska tjejkompisar, som dessutom alltid har för höga klackar för några längre sträckor. Petra skjuter upp det mesta i sitt liv, allt från att byta ut fondväggen i lägenheten och plocka ner den gamla tavlan till att göra slut med sin pojkvän och avgöra om hon ska behålla barnet hon just insett att hon är gravid med. Under tiden pågår livet och samtidigt börjar märkliga saker hända. Ett dödsfall inträffar i hyreshuset, hennes bästa vän går under jorden och frågan om vem som är barnets pappa ekar ständigt i bakgrunden.

Det genomgående temat i boken är prokrastinering och därför är det, som människa, men kanske framförallt som student, enkelt att känna igen sig i Petra och hennes tankegångar. Jag lärde mig ordet tidigt efter att jag kommit till Uppsala. I tid och otid använde jag, precis som alla andra studenter, ordet för att kokettera fram en bild av mig själv som intellektuell fuck up på en svår utbildning på ett anrikt universitet. ”Prokrastinerar”, skrev jag i bildtexten till vart och vartannat inlägg på sociala medier som porträtterade vad som helst förutom studier.
Under tiden som gått sedan min första tid i Uppsala för ett antal år sedan har jag slutat använda ordet för att beskriva livet i allmänhet, och roliga stunder utanför skolbänken i synnerhet. För den sakens skull har jag inte slutat med beteendet. Ett annorlunda avtal fungerade därför lite grann som en väckarklocka för mig. Boken är en mörk påminnelse om John Lennons citat att ”Life is what happens while you’re busy making other plans”.

Katarina O’Nils Franke är tidigare Uppsalastudent och Ett annorlunda avtal är hennes andra fristående roman. O’Nils Franke fångar in läsaren redan från första stund med sitt humoristiska sätt att formulera tankegångar och händelser. Genom att belysa mindre detaljer lyckas hon på ett skickligt sätt skapa en tydlig helhetsbild utan att skriva läsaren på näsan. Att fokusera på symptomen för att därigenom illustrera sjukdomen gör mig som läsare mer delaktig och därmed engagerad. I kombination med att hon lyckas fånga flera karaktärers djupare sorger och mörker väcks många frågor hos mig som läsare och jag vill läsa vidare.
Känslan av att vilja veta hur det går för karaktärerna har dock inte försvunnit när jag plötsligt inser att jag är på sista sidan. Som läsare får man förklaring till en del av personernas märkliga beteenden mot slutet av boken, men de djupare problemen och större sorgerna som så taktfullt illustreras genom sina mindre beståndsdelar lämnas därhän. Det är en underhållande bok som Katarina O’Nils Franke har skrivit, men jag kan inte komma undan känslan av att den tog slut flera kapitel för tidigt.  
 


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…