Annons
Annons
Omslag+Thollin
Daniel Thollin lyckas blåsa liv i det utslitna temat "underdogen som trotsar alla odds" menar recensent Linnéa Kalnins.
Foto: Kartago Förlag och Erik Hallgren/Ergoarkivet

130 sidor rå ärlighet


Jag minns varje slag
Daniel Thollin
Kartago Förlag

Vi har alla läst boken, hört låten, sett filmen. Den om underdogen som trotsar alla odds, slår tillbaka och i slutänden finner sig själv på toppen. Hjälten inspirerar och försäkrar sina medmänniskor om att rättvisa kommer att skipas, att skurkar och mobbare kommer att få sina straff och att deras offer kommer kunna nicka förnöjt och känna att allt äntligen är som det ska i världen. Den här klassiska, ganska utslitna handlingen förekommer även i Uppsalabon Daniel Thollins självbiografiska seriealbum Jag minns varje slag. Men den får endast en biroll i form av de superhjälteberättelser som behandlas av protagonisten Daniel genom tecknande och dagdrömmar. Den centrala handlingen berör Daniel själv och hans upplevelse av barndomsårens mobbning.

"Daniel Thollin förmedlar skickligt de olika karaktärernas känslor inte bara genom själva tecknandet, utan också i hur han styr läsarens blick och ramar in scenen."Läsaren erbjuds en inblick i Daniels uppväxt i form av korta scener organiserade under elva kapitel inledda med ofta dystra och hjärtknipande rubriker. Från fem års ålder upp till slutet av högstadiet gestaltas Daniels svåra sociala upplevelse av främst skolgången, men också hur mobbningen påverkar den unge protagonisten även hemmavid. De detaljerade illustrationerna och strategiskt placerade skuggpartierna i svart och vitt understryker berättelsens melankoliska ton. Daniel Thollin förmedlar skickligt de olika karaktärernas känslor inte bara genom själva tecknandet, utan också i hur han styr läsarens blick och ramar in scenen.

Jag minns varje slag gestaltar ett tema som återbrukats otaliga gånger under den litterära historien. Ändå lyckas Daniel Thollin blåsa lite nytt liv i handlingen och ruska om sina läsare. På ett frustrerande men ändå uppfriskande vis avviker han från serietidningarnas traditionella underdog-recept och förankrar sitt album i verkligheten. Läsaren får inte det typiska sagoslut som den lärt sig att förvänta sig. Istället finns där bara en rå ärlighet utspridd över 130 vita sidor.


Annons

Annons

Releasefest

På torsdag 19 mars släpps Jag minns varje slag. Seriezonen i Uppsala anordnar då releasefest kl. 16-21.30.

Läs mer

2021-04-06 10:44
"Det är obekvämt för att det är rått, mörkt och äkta. Mirandas psykiska ohälsa blir så väldigt påtaglig."– det gör ont…
2021-03-17 16:33
"Den absolut största behållningen finner jag i Frensborgs skarpa iakttagelser och pricksäkra språk, särskilt då hon…
2021-02-19 16:53
"Exakt hur mycket av berättelserna hon kommer att lägga på minnet är oklart, men det mest givande är ändå diskussionerna…