Annons
Bild sil
En dos universitetsmiljö, tack!
Foto: Lina Svensk

Kulturen som lindrar din abstinens


Sexigt, medelmåttigt och o så pretentiöst – vi tipsar om fiktiva universitetsskildringar som kanske kan släcka din campustörst i coronatider.

Normal People (bok och tv-serie)
Sally Rooneys kulthajpade bok om on/off-paret Connell och Marianne finns nu även som hajpad tv-serie och går att streama på SVT Play. I början av berättelsen går huvudkaraktärerna på gymnasiet men en bit in börjar de båda plugga på Trinity College i Dublin där man får följa dem i deras akademiska och sociala trevanden. Hög igenkänning! En episod i boken utspelar sig dessutom i Uppsalas rivalstad Lund där Marianne är på Erasmusutbyte. I serien är det desto mer oklart vilken den svenska staden är, men en googling avslöjar att avsnittet är inspelat i Luleå.

Passar för: Den som saknar pretentiösa samtal över en flaska vin med brådmogna humanister. Underbart och fruktansvärt!


 

Foto: Albert Bonnier förlag

Den hemliga historien (bok)
I Donna Tartts debutroman från -92 får vi följa Richard som börjar hänga med collegets intellektuella elit. Det ska snart visa sig att de nyfunna vännerna inte endast ägnar sig åt studier i antik grekisk kultur och latin, utan också intresserar sig för droger, alkohol och ritualer. Det spårar ur och händer något hemskt. "En thriller för tänkande människor'', enligt tidningen Newsday eller “en perfekt blandning av spänning, universitetsliv och god litteratur” enligt Ergo.  

Passar för: Dig som suktar efter en universitetsvärld som är lite mer spännande än din egen, även pre corona.

 


Allt jag fått lära mig (bok)
Tara Westower växer upp i en mormonsk familj som präglas av en psykiskt sjuk pappas förberedelser inför domedagen. Tara får inte gå i skolan, utan tvingas jobba på familjens bilskrot. I hemlighet drömmer Tara om att gå i skolan och lyckas tillslut börja som tonåring. Inte så lätt när man saknar grundläggande kunskaper om hur världen hänger ihop, men Tara visar sig vara en stjärna och lyckas ta igen det hon missat. Boken från 2018 är självbiografisk (helt sjukt) och stannar kvar långt efter att man lagt den ifrån sig. Här finns allt: “pojken som kallades det”-handling, temat “underdog på universitetet”, true crime och bra språk. Inte undra på att den vann massa priser.

Passar för: Dig som saknar campusundervisning - Tara Westower får inte gå i skolan förrän hon är 17 år gammal och lyckas trots det ta sig till college och senare doktorera. Kan hon göra akademisk karriär efter en sådan tuff start, ska det nog gå bra för de flesta att klara av en halv termin på distans.


Neapelkvartetten, dvs. Min fantastiska väninna mfl. (böcker)
Bildning och bildningskomplex löper som en röd tråd genom Elena Ferrantes skildring av vännerna Elena och Lilas liv i efterkrigstidens Neapel. Undertecknad vill inte slakta denna fina romansvit med platt beskrivning och väljer att stanna med: bra böcker där akademiskt liv ges mycket fokus.

Passar för: Den som känner mindervärdeskomplex på uni och vill söka tröst.


Stoner (bok)
John Williams roman Stoner från 1965 blev 2014 en bästsäljare av någon anledning. Endast 2000 exemplar trycktes av boken när den ursprungligen gavs ut. 50 år senare blev den en kioskvältare. I romanen får vi följa karaktären William Stoner – en bondson från amerikanska mellanvästern som ska utbilda sig vid Lantbrukshögskolan i Columbia, men som fastnar för litteraturen efter en obligatorisk kurs i engelska litteratur. Stoner gör akademisk karriär utan att egentligen vara särskilt begåvad och lever ett helt okej medelmåtte-liv och genomlider universitetets motsvarigheter till sandlådebråk. En lågmäld berättelse om ett realistiskt livsöde.

Passar för: Den som av någon anledning saknar de akademiska intrigerna som puttrar på under ytan vid förmodligen alla universitet i hela världen. Eller den som bara vill smaka på det flärdlösa livet inom akademin utan att behöva genomlida det själv.

 


Annons

Annons

Community
En bra mycket mindre bajsnödig skildring av universitets-/högskolelivet än i ovan nämnda exempel bjuds vi på i komediserien Community som handlar om en brokig studiecirkel på Greendale Community College. Det är före detta advokaten Jeff, aktivisten Britta, popkulturnörden Abed, ensamstående och religiösa mamman Shirley, naiva plugghästen Annie, före detta high school-football-stjärnan Troy och störiga panchisen Pierce. Karaktärerna känner man kanske igen, men universitetslivet är betydligt mer händelserikt än det man är van vid.

Passar för: Den som saknar eller önskar att den hade en studiecirkel att hänga med och snacka skit med och om. Hög bingekollarpotential!


Brideshead revisited (bok, TV-serie och film)
Nu var det länge sedan den här redaktionen såg serien, filmen och läste boken. Men vi vill minnas att det rör sig om universitetsporr i dubbel bemärkelse. Handlingen är: fattigare kille träffar rik kille på uni, får följa med honom hem till godset. Där dyker syster upp. Här blire både gay och straight experiences. Vi minns också snygga bilar i lantlig brittisk miljö.
Ett annat tydligt minne från sociologi A – prettokillar med personlighet “utlevande sexualitet” rekommenderar denna serie till tjejer.

Passar för: Anglofiler, kostymdramefantaster, drömmare.


 

Stellan Skarsgård spelar professor Lambeau i filmen Good Will Hunting. Foto: Wikimedia Commons

Good Will Hunting (film)
Filmklassiker från -97 med Matt Damon och Robin Williams (R.I.P) i huvudrollerna. 20-åriga Will Hunting (Damon) är vaktmästare på MIT (Michigan Institute of Technology) och löser i hemlighet svåra mattetal (humanist här, ok?) som professor Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård) skrivit upp på en blackboard utanför en föreläsningssal som är tänkta att hans studenter ska lösa. Alla blir till sig i trasorna av att en enkel vaktmästare klarar av att lira matte och vill såklart att han ska bli ännu bättre så han får börja studera under Lambeau förutsatt att han går i terapi hos Dr. Sean Maguire (Williams). Ja, där är en handlingslucka som jag tänker att ni får fylla i själva genom att kolla på filmen som är en perfekt blandning av mys, misär och matte.

Passar för: Den som fortfarande inbillar sig att den är en underdog som hade kunnat spänna de intellektuella musklerna om bara campus var öppet och det fanns en svart tavla med svåra problem och om man var en vaktmästare.


Dear White People (tv-serie)
Snygg Netflix-serie som följer en grupp studenter vid fiktiva Winchester University (det finns ett riktigt universitet som heter University of Winchester, men det ligger i England till skillnad från det fiktiva som ligger i USA). Tittaren får följa olika karaktärer i varje avsnitt och hur dessa bland annat förhåller sig till frågor om ras och representation. I centrum står karaktären Sam White som sänder studentradioprogrammet “Dear White People”. Serien är baserad på filmen med samma namn från 2014. Serien är dock bättre.

Passar för: Den som saknar ingående och konstruktiva diskussioner om rasism, representation och kulturell appropriering.


The Sims: Studentliv (dataspel)
Om inget av ovan nämnda förslag släcker din törst efter universitetslivet så får du väl försöka återskapa livet du skulle levt nu om det inte vore för den där jävla pandemin. I The Sims-expansionen Studentliv får du möjlighet att skapa studenter från grunden och stoppa in dem i ett akademiskt sammanhang med studentkorridorer, studier och föreningsliv. Skapa en kopia av dig själv och dina kursare och strössla med lite intriger och framtidsvisioner. Eller varför inte försöka återskapa karaktärerna och handlingarna i någon av filmerna, serierna och böckerna här ovanför?

Passar för: Den som saknar att skapa intriger i det sociala studentlivet och som vill ha mer makt än man får när man läser eller tittar på en skildring av någon annans tillvaro. Vill du inte köpa grisen i säcken? Läs vår recension av expansionen här!

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…