Annons
Emma och Amelia Oller Westerberg
Enäggstvillingarna Emma (t.v.) och Amelia Oller Westerberg (t.h.) har ingen kockutbildning, men de har stått i köket sedan barnsben då de fick vara med och laga mat med sin pappa. Smaklöksmässigt är de väldigt lika, men de menar att Amelia kanske dras lite mer till fräscha rätter, medan Emma är mer av en pizza-person. Båda maträttstyper finns representerade i deras kommande kokbok.
Foto: Mondial förlag

Från lättlagat till lyx i lådan


I drygt tre år har tvillingarna och Uppsalastudenterna Emma och Amelia Oller Westerberg inspirerat till en mer hållbar och ekonomisk mathållning med sitt populära instagramkonto “Vegansk matlåda”. Och i slutet av augusti växer deras koncept till att även inkludera gammelmedia när de kokboksdebuterar.

Det är annat är snabbnudlar med ketchup (undertecknads paradrätt under studietiden) som fyller tvillingarna Amelia och Emma Oller Westerbergs flöde på instagramkontot "Vegansk matlåda” och tillhörande hemsida; färgglada grytor, kryddiga “blomkålsvingar”, sommarrullar, pizzor och churros som får det att vattnas i munnen. Och allt, som kontonamnet förtäljer, är förstås helt veganskt.
Nu kommer flera av recepten även ut i fysisk form, när systrarnas kokbok med samma namn som succékontot släpps i slutet av augusti.
– Boken är en blandning av gamla och nya rätter. Vi har samlat och förfinat många av våra favoritrecept och de som är mest populära från vårt konto, men majoriteten är nya recept, berättar Amelia Oller Westerberg när vi, i enlighet med vad tiderna föreskriver, “träffar” tvillingarna över Zoom – Amelia i Stockholm och Emma i Rimbo.

"Vi tycker om vad matlådan symboliserar."

De snart färdigbakta civilingenjörsstudenterna – båda blir klara nu under hösten – startade kontot “Veganska matlåda” i början av sin studietid i Uppsala när de gick från lakto-ovo-vegetarianer till veganer. Kontot, vars första inlägg i januari 2017 var en bild med tillhörande recept på liten smörgåstårta, var från början mest till för att inspirera vänner och kursare att äta mer veganskt, men spred sig och växte snabbt. Idag har de över 40 000 följare, men grundkonceptet har förblivit detsamma – god vegansk mat som passar att ha i matlådan.
– Vi tycker om vad matlådan symboliserar. Det är ett smart sätt att äta – man slänger inte mat utan lägger ner det som det är eller kompletterar med lite annat dagen efter. Klimatsmart och ekonomiskt, säger Emma.
Rätt i tiden och väldigt studentkompatibelt med andra ord. Kanske var det därför bara en tidsfråga innan erbjudande om kokbokskontrakt skulle komma.


Annons

Annons

Tvillingarna började prata med Mondial förlag i höstas och drog igång arbetet med att skriva, laga och fota i början av året.
– Vi plåtade bilderna till boken med en fotograf, Ulrika Ekblom. Hennes studio ligger precis bakom campuset där vi pluggade så det var väldigt praktiskt att kunna smita dit mellan föreläsningar, berättar Emma.
Trots att det inte är Emma och Amelia själva som fotat kommer de som följer Vegansk matlåda på Instagram att känna igen systrarnas underfundiga ton i receptingresserna och tipsen i boken. De som är flitiga kontobesökare har säkert också noterat att tvillingarna har tagit hjälp av sina följare när de fattade beslut kring vilka typer av rätter de skulle ha med i kokboken.
– Många önskade recept på mellislådor, alltså sådant som är bra att ta med sig om man sitter och streckpluggar eller har eftermiddagsföreläsningar, så en sådan kategori har vi med, säger Emma.
Andra kapitel som finns med är snabba lådor (som inte behöver mikras), skrytlådor (som får kursarna att oooh:a och aaah:a sig över din låda) och gamla beprövade favoritrecept.
– Det är många gamla godingar som både vi och våra följare har lagat massor med gånger. Till exempel vår lasagne och k*ttfärssås, som ju i sig är ganska anspråkslösa rätter, men som blir de bästa matlådorna ever om man lagar dem med kärlek, säger Amelia, och Emma fyller i:
– Alla som gör matlådor vet nog om att man kan vara olika taggad på sin lunch, men det är verkligen sådana rätter som gör sig så himla bra att värma dagen efter.
Rätter som gör sig särskilt bra i repris är sådana som inte är så beroende av textur, menar de. Och i de fall där dagen efter-versionen av rätterna i boken skulle kunna bli lite sämre har de gett förslag på hur återuppvärmning görs på bästa sätt.

Två recept ur kokboken: en skrytigare låda – broken sushi bowl – till vänster och en mer klassisk husmanskostig – tofu stroganoff. (Foto: Mondial förlag/Ulrika Ekblom)

 

"Man blir inte så populär om man värmer kålsoppa i mikron på campus"

Men så finns förstås de rätter som man nog gör bäst i att inte stoppa i lådan, åtminstone inte om de ska förtäras offentligt.
– En gång gjorde jag en femkålssoppa mitt i kålsäsongen. När min sambo kom hem undrade han om det var något fel på avloppet. Sedan kunde jag inte äta den där soppan utan att tänka på att det luktade prutt. Så det var inget recept vi arbetade vidare på och la upp på kontot. Man blir inte så populär om man värmer kålsoppa i mikron på campus heller, säger Emma.
Även om just kålsäsongen kanske inte bör gästspela i matlådan så rekommenderar tvillingarna att måltidsplanera efter vad som är i säsong i övrigt, både för plånboken och miljöns skull. Med betoning på planera.
– Man bör tänka ut vad man ska köpa och äta innan man kommer till affären. Annars blir det lätt att man är hungrig och bara går och plockar utan att tänka. Vi brukar också börja med att öppna rabattbladet och kolla vad som finns där. Som vegan är det ganska lätt att hitta fem-sex grejer som man kan köpa och bygga rätter kring. Vi brukar tänka ut två eller tre rätter och sedan kan man bygga vidare ytterligare rätter på det som blir över så man får maträtter för hela veckan, säger Amelia.
Som student, som ofta har begränsat kyl- och frysutrymme, tycker de i övrigt att man ska satsa på att bulka upp med skafferivaror, som krossade tomater, linser, bönor och kokosmjölk, och successivt bygga upp ett bra kryddskåp.

"Var en liten tant!"

Så är det förstås frågan om vilken låda, alltså vilket “kärl”, man ska stoppa maten i. Det är förstås lätt att fastna i plastlådefällan som student med begränsad budget, men alla som någon gång tagit med sig tomat- eller currybaserad mat i en billig plastlåda har nog blivit varse hur omöjligt det är att bli av med den där röda eller gula färgen.
– Vi gillar glaslådor mest för att man också kan tillaga maten i dem. Dels blir det mindre disk och dels är det lättare att portionera till exempel lasagne om man lagar direkt i lådan. Men så finns det ganska många plastvarianter också som är gjorda i återvunnet material. Vi gillar att använda den typen av lådor om maten inte behöver mikras. De är väger mycket mindre och det är skönt att slippa den där extra vikten om man redan har mycket annat att bära på, säger Amelia.
Annars är de också stora förespråkare för att ta vad man har i form av kärl. Återigen med ekonomi och miljötänk i bakhuvudet.
– Var en liten tant! Använd gamla glasslådor och burkar som det kanske har varit oliver eller tångrom i. Mindre glasburkar är väldigt nice att ha tillbehör i, typ såser och dressing. Så slipper du lägga pengar på smålådor som man ändå inte använder så mycket, säger Emma.

Pizzabullar – passar utmärkt i mellislådan mellan eftermiddagsföreläsningarna. (Foto: Mondial förlag)

Även om det är tvillingarnas matintresse som fått utrymme på sociala medier de senaste åren så har de ju ändå utbildat sig inom ämnen väsensskilda från kokkonsten. Så man undrar ju – är det receptmakeriet eller ingenjörsbanan som lockar mest karriärmässigt nu när de snart lämnar studietiden bakom sig?
– Man pluggar ju inte fem år till något för att sedan bara släppa det, utan vi vill jobba inom våra respektive branscher. Men förhoppningen är att vi ska kunna fortsätta med Vegansk matlåda också – den har blivit en så stor del av oss. Det är inte bara ett studentprojekt. Så vi hoppas att vi ska kunna fortsätta med den i ungefär samma utsträckning som nu, vid sidan av våra jobb, säger Emma och Amelia stämmer in:
– Det här kontot och hela verksamheten har vi ju hela tiden drivit samtidigt som vi har en annan heltidssysselsättning. Det har blivit vår hobby och något vi gör med väldigt stor glädje. Som det ser ut just nu tycker vi att det är ganska skönt att det inte är vårt primära jobb utan något vi kan göra som är kravlöst och kul. Men med det sagt så vore det kul att i framtiden, när vi har fått lite mer branscherfarenhet, kanske ha någon sorts deltidslösning där vi jobbar 80 procent som ingenjörer och resten av tiden med Vegansk matlåda.

Kokboken Vegansk matlåda släpps på Mondial förlag 24 augusti.

Emma Oller Westerberg, 24 år, har snart läst klart civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet. Bor i Rimbo.

Fem snabba:

Liveföreläsning eller Zoom?
– Live.

Snabbnudlar eller fryspizza?
– Snabbnudlar.

Tofu eller falafel?
– Tofu.

Hemmakväll eller nationskväll?
– Nationskväll.

Tvingas ha samma outfit varje dag eller äta samma mat varje dag?
– Samma outfit.

Amelia Oller Westerberg, 24 år, har snart läst klart civilingenjörsprogrammet i energisystem som är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Bor i Stockholm.

Fem snabba:

Liveföreläsning eller Zoom?
– Live.

Snabbnudlar eller fryspizza?
– Fryspizza.

Tofu eller falafel?
– Tofu.

Hemmakväll eller nationskväll?
– Nationskväll.

Tvingas ha samma outfit varje dag eller äta samma mat varje dag?
– Samma outfit.


 

Vinn boken!

 

Vilken är din största matbesvikelse? Var det när kocken skulle ordna ett veganskt alternativ som visade sig vara havregrynsgröt för 200 kronor? Eller kanske när du köpte råvaror för flera hundra kronor till ett storkok som blev i det närmsta oätligt?

Skriv till oss på cred@ergo.us.uu.se med din berättelse! Texten får vara max 1 000 tecken lång och vi vill ha den senast 25 augusti.

Vi lottar ut ett ex av Emma och Amelia Oller Westerbergs kokbok Vegansk matlåda från Mondial förlag bland de som skickar in.

Omslag: Mondial förlag

 

Tävlingen är avgjord!


Vinnare av kokboken blev Christopher Hollmann med sin portobellobesvikelse:

Jag och min sambos föräldrar skulle gå på en av de mer välbekanta restaurangerna i staden och när de andra i sällskapet fick tallrikar med råbiff, hjortsadel, färsk fisk och andra smarrigheter fick jag något som bäst hade kunnat beskrivas som ”Kylskåpsrens”.

En blöt portabellosvamp serverad på en bädd av okryddat tomatkross. På detta var en pyttebit smaklös vegan”ost”, samt pommes utan sås. Utöver att det inte smakade någonting och man riktigt kände hur styvmoderligt den hade behandlats, kunde jag inte riktigt begripa vad de hade tänkt. Smaker som inte går ihop, konsistenser som skär sig, plus att rätten var för blöt och för torr samtidigt gjorde detta till en matbesvikelse utan motstycke.

Efter middagen var jag fortfarande hungrig och jag gick då till en snabbmatsrestaurang och köpte en vegoburgare lagad av en finnig tonåring, som troligtvis varken hade kockutbildning eller någon större passion för mat. Men trots detta var den burgaren oändligt mycket godare än restaurangmaten.

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…