Annons
Logga S-studenter och Vänsterstudenter

"Sverigedemokrater har ingen plats i kåren"


"Den här typen av konservativa partier är inget nytt utan poppar upp lite här som var på högskolor i Sverige. Syftet är att begränsa den fria akademin och skola framtida konservativa politiker", skriver representanter för S-studenter och Vänsterstudenter, som anser att Högerpartiet inte har någon plats i Uppsala studentkårs styrelse.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.


Sverigedemo... – förlåt, Högerpartiet, skriver i Ergo att de är partiet för “den ansvarsfulle studenten” som ska stoppa den vänsterflummiga politiska indoktrineringen på Uppsala universitet. Den här typen av konservativa partier är inget nytt utan poppar upp lite här som var på högskolor i Sverige. Syftet är att begränsa den fria akademin och skola framtida konservativa politiker. Lyckligtvis försvinner de efter ett tag när stödet och engagemanget uteblivit, och deras uppstart kan alltid spåras till Konservativa Förbundet, ibland dolt men öppet i detta fall. Ett “oberoende” konservativt studentförbund som i praktiken styrs av Sverigedemokraterna, vilket journalisten Max V Karlsson kunde avslöja i flera publiceringar i Dagens ETC. Bland annat är deras förbundsordförande förtroendevald politiker för SD, de delar lokaler med SD Stockholm och varje år får de hundratusentals kronor slussade till sig av SD. Då återstår frågan: vill Uppsalas studenter att Sverigedemokrater ska styra kåren?

Det är en smart taktik av Högerpartiet att försöka locka till sig klassiskt borgerligt lagda studenter med hjälp av Moderaternas gamla partinamn och användandet av klassiska Ulf Kristersson-fraser som “Vi vill vara den vuxna i rummet”. Att försöka låtsas som att bostadsbyggande för studenter är en viktig fråga genom att säga att kåren ska bygga samma bostäder “som man använde vid flyktingkrisen  2015” (de sa verkligen det under panelsamtalet!) är inte lika smart. Det är dock förståeligt varför ni vill skifta fokus från era verkliga intentioner, för vem vill egentligen ha en Sverigedemokrat vid styret?

"Det är inte överraskande att Högerpartiet inte vill synliggöra strukturella ojämlikheter och snedvridningar."


Annons

Annons

Högerpartiet påstår att den litteraturgranskning som kåren och studenter utför är en vinklad politiskt undersökning som sänker nivån på utbildningen. I verkligheten går litteraturgranskningen ut på att granska studenters kurslitteratur ur ett jämlikhets-, mångfalds- och normkritiskt perspektiv, vilket varken är att ta politisk ställning eller sänka nivån på utbildningen. Tvärtom är det en viktig del i att uppmärksamma på snedvridningar i kurslitteraturen och istället hjälpa vidga studenters perspektiv och kunskap. Den strukturella ojämlikhet som finns i samhällets varje vrår finns självklart även inom kurslitteraturen och behöver därför också granskas. Men det är inte överraskande att Högerpartiet inte vill synliggöra strukturella ojämlikheter och snedvridningar. Det ligger trots allt i deras konservativa ideologi att upprätthålla dem.

Ett annat tydligt exempel på Högerpartiets strävan efter att upprätthålla ojämlikhet och klassbarriärer hittar vi i deras intervju med Ergo. Där kallar de mångfaldsbyrån Esmeralda, ett av kåren tidigare ledda projekt för att bredda rekryteringen till universitetet genom att föreläsa för gymnasieungdomar, för “vänsterradikal klasskamp”. Vi tycker det är självklart att kåren ska fortsätta arbeta med att motverka snedrekryteringen till universitet så att studenter från arbetarhem eller med utländsk bakgrund slutar vara gravt underrepresenterade. Högerpartiet vill å andra sidan absolut inte det, vem hade kunnat ana?

Den som lägger sin röst på Högerpartiet lägger inte sin röst på ett klassisk borgerligt parti utan på Sverigedemokrater. I sin intervju med Ergo får Högerpartiets förstanamn frågan om de kommer driva Sverigedemokraternas politik då minst ett av deras namn på listan är aktiv i Ungsvenskarna. “Nej det kommer vi inte göra” blir svaret. Tillåt oss att tvivla.

 

För kårpartiet S-studenter:

Anton Sánchez Sulejmani,
förstanamn S-studenter

Acacia Holland,
andranamn S-studenter

För kårpartiet Vänsterstudenter:

Milla Knuuti,
förstanamn Vänsterstudenter

Alexander Wilson van Deurs,
andranamn Vänsterstudenter

Läs tidigare inlägg i kårvalsdebatten:

 

(8/4) S-studenter och Vänsterstudenter: "Vi står redo att leda kåren"

(11/4) Högerpartiet: "Högerpartiet är alternativet för den ansvarsfulle studenten"

(11/4) S-studenter: "Låt inte Uppsala studentkår fortsätta vara en herrklubb"

(12/4) UUS: "UUS tar ansvar för kåren och studenterna" (Replik på "Vi står redo att leda kåren")

(13/4) AFK och UUS: "Panelsamtalet ett klockrent bevis på varför partisystemet måste avskaffas"

 

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…