Annons
S-studenter
Foto: Logga

"Studentbostadsbristen skadar Uppsala."


“Den ekonomiska stressen är påtaglig bland studenter och spär på psykisk ohälsa hos en redan väldigt utsatt grupp”, skriver representanter från S-studenter. 

Det här är en debattartikel. Alla åsikter är skribenternas egna. 


Bostadsbristen är ett faktum i Uppsala. Uppsala är röd-listad i Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport. Det betyder att vi studenter har det svårt, om inte omöjligt, att finna en bostad för att kunna påbörja studier på Uppsala universitet. Detta hämmar såväl samhället som individen som tvingas bo med ockerhyror eller tacka nej till utbildning. I längden spär detta på kompetensbristen. 

Sverige har brist bland annat på sjuksköterskor, lärare och ingenjörer. Samtidigt lever över tre av fyra studenter på orter med brist på studentbostäder. För att minska bristen på samhällsbärande yrken måste fler ta steget och studera och då måste det byggas fler studentbostäder. 

Samtidigt har studenter svårt att klara ekonomin med nuvarande studiemedelsnivå om 12 052 kr i månaden. Hyran för studentbostaden är den största kostnaden och kan ligga på mellan 3 000-7 000 kr, eller mer, för den enskilde studenten. Med en sådan hyra är det inte lätt att ha råd med näringsrik mat, kollektivtrafik eller kurslitteratur. 

I detta ekonomiska läge väljer vissa att hoppa av sina studier. Andra tar hjälp av sina föräldrar eller offrar pluggtimmar för att ta ett jobb vid sidan av. Den ekonomiska stressen är påtaglig bland studenter och spär på psykisk ohälsa hos en redan väldigt utsatt grupp. 

Det är uppenbart att Sverige har problem som måste lösas nu. För det första, det byggs för lite studentbostäder. För det andra, bostäder som är för dyra för att studenter ska ha råd att bo i dem. 

För att komma till bukt med problemen kräver S-studenter tre reformer: 

  1. Återinfört och utvecklat investeringsstöd. De högerkonservativa såg till att avskaffa investeringsstödet 2021, som finansierat tusentals studentbostäder de senaste åren. Det är djupt beklagligt och kommer sänka byggtakten. 

  2. Bostadsbidrag för alla studenter. Många studenter väljer idag bort bostadsbidrag trots att de har rätt till det. Varför? Studenter saknar ekonomisk buffert och är rädda för att bli återbetalningsskyldiga. 

  3. Hyrestak för studentbostäder. Studiemedlet uppgår idag till 12 052 kr i månaden. Det är inte rimligt att ca 70% av dessa går till hyra. Vi kräver ett tak om 30%. 

Samtidigt som S-studenter sitter på bra lösningar gör regeringen och SD ingenting. I höstbudgeten sänkte de skatten med 10 000 kr för Sveriges mest välbärgade och avskaffade investeringsstöden. Det är uppenbart att högerpartierna varken bryr sig om att Sverige ska få fler bostäder eller examinerade sjuksköterskor, lärare och ingenjörer. 
Sverige behöver fler bostäder och ett studentliv som går ihop, inte en kass regering. 
 


Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter 
Johan Ekegren, bostadspolitisk talesperson S-studenter 
Acacia Holland, ordförande Laboremus, S-studenter Uppsala 


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.