Reccehandboken
Allt du behöver veta om Uppsalas studentliv - samlat i en praktisk handbok.
Foto: Emma Tapper

Reccehandboken


Kära student! Kära recentior! Som nybliven student och ny i Uppsala kan det vara svårt att veta var man ska börja i informationsöverflödet. Här är en övergripande handbok från Ergo på saker som kan vara bra att ha koll på. Och gamla studenter, ni kanske också lär er något? Spara denna att komma tillbaka till!

Recce
Recce, eller recentior som det kommer ifrån är latin och vad de nya studenterna som börjar plugga på Uppsala universitet brukar kallas.

Mottagning
Som ny student, som avser att leva Studentlivet med stort S, så är det första du behöver göra att vara med på en mottagning/inspark! Detta anordnas av den studentförening som är knuten till din utbildning och är till för att välkomna nya studenter och inviga dem i studentlivets alla delar. Information kring när och hur din mottagning går till får du vid kursstart. Under insparken finns det ledare som ofta kallas kaptener, generaler eller faddrar som styr upp aktiviteterna och finns som stöd för de nya studenterna. Insparkerna är en lång tradition, som även länge kallats “nollning” och innehållit förnedrande eller grymma inslag för de nya studenterna. Numera kallar vi det inspark, välkomstmottagning eller reccemottagning och det är tvärtom ett evenemang som ska vara händelserikt, roligt och där man kan lära känna andra studenter. Mottagningarna ska alltid ha en nyktervärd och/eller trygghetsvärd under sina aktiviteter som finns tillgängliga för stöd och hjälp. Skulle det hända något där du känner dig otrygg, diskriminerad eller kränkt under din inspark kan du alltid kontakta någon av dessa, en fadder, general eller annan ledare på din inspark. Om du inte känner dig trygg att göra det kan du kontakta din sektion eller kår.

Nationer
Uppsala har 13 studentnationer. Men vad är dessa mytomspunna ur-verksamheter för ställen egentligen? Inom varje nation gömmer sig ett myller av studenter, evenemang, verksamheter och engagemang. Du kan bli medlem av en eller flera nationer där du då får vissa förmåner, som att stå i nationens bostadskö eller fritt inträde på klubbkvällar.

Man blir medlem i en nation genom att besöka nationen eller mejla. Ergo besökte samtliga nationer under inskrivningen 2022, läs artikeln för att lära dig mer om de olika nationerna. Om du vill uppmärksamma något på nationen eller om du blivit utsatt för till exempel kränkningar eller trakasserier så hör du av dig till den berörda nationens kuratorer, kontaktuppgifter och mottagningstider hittar du på respektive nations hemsida.

Nationsguiden
Nationsguiden.se är en typisk bra grej som samlar alla nationernas evenemang i ett kalendarium. Där ser du enkelt alla nationers aktuella öppettider när du snabbt behöver veta  nationernas mottagningstider, vilka nations-pubar som har öppet ikväll eller var du kan käka brunch till helgen.

Kårer
Vid Uppsala universitet finns sex studentkårer som på olika sätt arbetar för att studenternas utbildning och studietid ska vara så bra som möjligt. Vilken eller vilka kårer du kan bli medlem i beror på vilken utbildning du läser. Hos studentkåren kan du få hjälp och stöd med sådant som rör din studietid och kåren arbetar med utbildningsfrågor och studiesociala frågor, allt för att göra livet som student bättre. Vid Uppsala universitet finns Uppsala studentkår, Uppsala teknolog och naturvetarkår, Farmacevtiska studentkåren, Juridiska föreningen, Föreningen Uppsalaekonomerna och Rindi som är studentkåren för Campus Gotland.

Bal och Gasque
Baler och Gasquer är de största festerna i studentsammanhang och de anordnas oftast av studentnationerna. I regel innebär en gasque en sittning med ofta flerrättig middag då man sitter till bords och får ta del av underhållning, och efter middagen blir det dans. Under middagen förekommer ofta tal, sånger och spex, och nationerna har sina egna traditioner. Klädseln på en gasque är formell, och vid bal är det högtidsdräckt i form av frack eller långklänning som gäller! Det finns även sexa, som är en mer informell sittning, och fulsittning som även den är mer informell och ofta har ett tema. På många sittningar är det eftersläpp, då personer som inte varit på sittningen har möjlighet att köpa biljett in till festligheterna som följer efter middagen.

Studentföreningar
I Uppsala finns det hundratals studentföreningar! Dels bör du gå med i studentföreningen som är kopplad till ditt program eller studier, för att umgås och lära känna dina kursare eller engagera dig i studiefrågor som rör din utbildning. Förutom dessa finns även en mängd studentföreningar med fokus på påverkan, sport, musik, teater, skapande, spel, dans, och mycket annat. Många av dem är kopplade till din kår eller nation, så gå in på deras webbplats för att se vilka föreningar du kanske vill gå med i. Eller varför inte starta en egen förening med fokus på ditt specialintresse? Som ny eller gammal student är studentföreningar ett fantastiskt sätt att träffa vänner på och hitta ett sammanhang i Uppsalas studentliv.

Ergo
Grattis till att du redan hittat hit till oss! Ergo är en studenttidning i Uppsala som funnits sedan 1924. Fram tills årsskiftet 2019/2020 utgavs tidningen i pappersform men är numera en webbaserad tidning. Redaktionen består av en chefredaktör som är anställd på heltid och en journalist på deltid, samt ett tiotal studentskribenter. Ergo ägs av Uppsala studentkår men är obunden gentemot kårstyrelse och opposition. Tidningen bevakar uppsalastudenternas intressen, med fokus på Uppsala universitet, studentkårerna, nationerna och studentlivet i stort. Om man som student är intresserad av att skriva för tidningen kan man kontakta redaktionen. Som ideell skribent får man möjlighet att få sina texter publicerade, vägledning och feedback i sitt arbete och värdefulla erfarenheter. Ergo är beroende av tips från sina läsare, så tveka inte att höra av er med nyheter, evenemang eller annat som berör Uppsalas studenter!

Kuratorskonventet
Kuratorskonventet, som också kallas “KK” är ett samarbetsorgan för alla studentnationer i Uppsala. Alla tretton nationer är representerade i kuratorskonventet och sammanträder en gång i månaden tillsammans med andra studentnära organisationer. Kuratorskonventet företräder även nationerna i kontakten med Uppsala universitet, studentkårerna i Uppsala, Uppsala kommun och andra utomstående organisationer.

Stöd i studentärenden
Har du blivit diskriminerad av en lärare, blivit anklagad för fusk på tentan eller känner att din uppsatshandledare inte ger dig något stöd?
Oavsett om du vill veta mer om dina rättigheter som student eller har ett större ärende kan du alltid kontakta din kår för att få hjälp. För dig som tillhör Uppsala studentkår eller Farmacevtiska studentkåren finns ett student- och doktorandombud som arbetar med frågorna. Tillhör du någon av de andra kårerna finns det andra funktioner där du kan få stöd, kontakta din kår så hjälper de dig! De kan bland annat hjälpa dig driva på ett ärende, medla om du hamnat i konflikt med universitetet eller undersöka om reglerna faktiskt följs.

Studentlitteratur
När man pluggar förväntas man själv ordna den studentlitteratur som används i din kurs eller program. Att köpa nya kursböcker kan bli riktigt dyrt, så här kommer några tips på billigare alternativ:
- Fråga äldre kursare om råd. De som läst samma kurs och program innan dig vet vilka böcker som är värda att införskaffa och inte. Vissa böcker läses flitigt och återkommer i nästa kurs medan du i andra böcker bara behöver läsa enstaka kapitel.

- Andrahandsmarknaden - såklart! Den där äldre kursaren du precis frågade om råd kanske är klar med sina böcker från förra året och blir mer än gärna av med dem för ett kompispris. Kolla köp-och-säljsidor på Facebook inom ditt ämnesområde och andrahandsmarknaden i stort. Bland webbplatser som säljer begegnad kurslitteratur finns bland andra studentapan.se och campusbokhandeln.se som även har en fysisk butik i Uppsala.

- Låna böckerna! Det finns något väldigt bra för ändamålet som kallas bibliotek. Se till att kolla upp vilka böcker du behöver i förväg och låna på biblioteket. Vissa kan du låna hem medan vissa böcker endast kan läsas i biblioteket, vilket funkar lika bra om det ändå bara är några kapitel som ska läsas.

Studentbostad
Att hitta studentbostad i Uppsala kan vara svårt, men inte omöjligt! Uppsala bostadsförmedling, Nationernas studentbostäder som du hittar på uppsalastudent.com. Heimstaden har studentbostäder i Flogsta. Studentboet.se är en portal där både mindre bostadsbolag och privatpersoner kan annonsera. Alla annonser granskas mot bedrägerier och för att priserna ska hållas skäliga, så denna portal är därmed säkrare än annonser på t.ex. Blocket och Facebook. Mer kan du läsa i Ergos stora bostadsguide. Förutom studentlägenheter hittar också många studenter boende i korridor, genom andrahandskontrakt, som inneboende eller kollektiv. Läs mer om alternativa boendeformer i Ergos intervju med Studentboet.

Riktat pedagogiskt stöd
Som student med en funktionsnedsättning kan man ansöka om att få riktat pedagogiskt stöd. Stödet utformas utifrån hur din nedsättning ser ut eller påverkar dig i dina studier. Till varaktiga funktionsnedsättningar räknas bland annat dyslexi, hörsel-och synnedsättningar eller en NPF-diagnos. Stödet kan innebära bland annat anteckningsstöd på föreläsningar eller anpassad examen. Läs mer om hur du kan ansöka om stöd på Uppsala universitets webbplats.

Språkverkstaden
Behöver du lyfta ditt akademiska språk eller är du osäker på hur du ska disponera din text? Du kan boka en handledningstimme på språkverkstaden som är en resurs på Uppsala universitet för att utveckla studenters akademiska skrivande. Mötet sker på plats eller via zoom. När du bokar berättar du vad du vill ha hjälp med och skickar eventuella utkast och uppgiftsbeskrivningar.

Studenthälsa
För många är studenttiden en fantastisk härlig tid, men det kan också vara tufft! Många upplever någon gång studierelaterad stress, ensamhet eller nedstämdhet, och då finns det hjälp och stöd att få.
Studenthalsa.se är en nationell gemensam webbplats för studenthälsa. Där finns det information, tips och råd, och digitala föreläsningar och workshops från många olika lärosäten att ta del av.

Studenthälsan på Uppsala universitet arbetar lokalt med studenthälsa för både kropp och knopp. De erbjuder föreläsningar, grupper, samtalsstöd och en mängd andra evenemang.

psykologmottagningen inom ramen för psykologprogrammet på Uppsala universitet erbjuds psykologisk behandling av psykologkandidaterna som är i slutet av sin utbildning. Behandlingen som sker i samtalsform är en del av studenternas utbildning och är gratis för patienterna. Mottagningen tar emot alla som är över 18 och har ett avgränsat psykologiskt besvär, t.ex. ångest, nedstämdhet eller fobier.

Valborg
“Valborg?” Tänker du som läser detta vid terminsstart, men därav, spara denna guide och återkom. Så, välkommen tillbaka! Som ny i Uppsala och förstaårsstudent lär man sig snabbt att Valborg, eller “sista april” som många också kallar det, är kanske det största som händer för Uppsalas studenter under ett läsår. Och såklart skvalborg, kvalborg och finalborg också! Alla planerar sitt Valborg olika, och inget är nödvändigtvis fel, kanske bara inte lika bra. Att ha ett fullspäckat schema minut för minut kan funka, men troligen har du fler Valborg att uppleva, så du måste inte göra allt från forsränning och sillunch till champangegalopp och ekoparkshäng. Välj ut vilka aktiviteter du vill prioritera, och hinner du fler så är det bara ett plus!

Campus 1477
Campus 1477 är det självklara gymmet för uppsalastudenter. Verksamheten är en ideell förening som ägs av studenter via Uppsala studentkår, Farmacevtiska studentkåren och Kuratorskonventet. Förutom styrketräning på gym så erbjuds ett brett utbud av gruppträning, flera olika bollsporter, racketsporter, klättervägg och simning. Här finns något som passar alla.

Studie och karriärvägledning
På Uppsala universitet finns studie-och karriärvägledare som kan hjälpa dig om du har funderingar kring ditt val av studier, karriärmöjligheter eller studiesituation. Ett samtal med studie-och karriärvägledare kan fungera som ett bollplank och leda dig på rätt väg.

Campuskort
När du blir student på Uppsala universitet bör du också fixa ditt campuskort! Det gör du på universitetets webbplats. Campuskortet behöver du för inpassering i universitetets lokaler (kan vara bra även fast de flesta campusbyggnader oftast hålls öppna). Du använder också ditt campuskort för att skriva ut och för att låna böcker på Universitetsbiblioteket.  

Cykel
Cykel är Uppsalastudentens mest självklara färdmedel. Som fotgängare lär man sig snabbt att se sig över axeln innan man korsar cykelbanan för att undvika ett cykeldäck i ryggen, men vi vill slå ett slag för att lära sig lite cykelvett innan ni ger er ut på stan på två hjul. Utbudet är stort på både nya och begagnade cyklar i Uppsala. Du behöver absolut inte lägga hela CSN på en ny cykel då du kan fynda begagnat till ett bra pris. De flesta inbitna cyklister i Uppsala har någon gång fått sitt cykellås knipsat, så se till att skaffa ett riktigt bra lås eller parkera i ett cykelförråd om du har möjlighet. Kolla in blocket, Facebook marketplace, din lokala cykelbutik eller Uppsala Returcyklar.

Studieplatser
För många studenter är en bra studieplats A och O för att lyckas hitta koncentration och ro i sina studier. Som student i Uppsala finns det många alternativ för den som inte alltid vill plugga hemma i studentrummet. Fundera på vilken miljö som funkar bäst beroende på uppgiften. Kanske funkar campus-korridoren vid instuderingsfrågor, medan du föredrar en lugn biblioteksmiljö när du ska läsa tung kurslitteratur? Och för grupparbete behövs kanske ett avskilt rum för att inte störa andra studerande med diskussioner. För att boka grupprum på campus loggar du in på TimeEdit med ditt studentkonto. På de flesta campus finns många studieplatser i de allmänna utrymmena. Du kan även hitta studieplatser på bibliotek, studentkårerna, nationerna och caféer.

Studieteknik
För vissa funkar det där med studierna lite av sig självt, medan andra behöver en medveten strategi för hur man lägger upp sina studier. Det kan hjälpa att inför studierna ta till sig några grundläggande tips som att planera och strukturera när och hur man pluggar, eller att anpassa platsen för studier för att kunna hålla disciplinen. Är det ändå svårt att hitta en studieteknik som passar finns det hjälp att få. Börja med att ta en titt på kursen “Guide till studiestrategier”, som alla studenter på Uppsala universitet har tillgång till. Det kan även handla om problem med prokrastinering, talängslan eller prestationsångest. Då kan du besöka studenthalsa.se för att ta del av deras föreläsningar eller boka ett samtal.

Universitetskyrkan
Universitetskyrkan är öppen för alla studenter och personal på Uppsala universitet och SLU, oavsett bakgrund eller tro. De erbjuder bland annat samtal, sorgegrupper, anhöriggrupper och olika workshops och evenemang. Läs mer på uppsala.universitetskyrkan.se

Bibliotek
Uppsala universitetsbibliotek består av tio olika bibliotek med fokus på olika ämnesområden i Uppsala, samt Almedalsbiblioteket i Visby. Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva är en favorit som studieplats för många Uppsalastudenter. Uppsalas nationer har även egna bibliotek som ofta riktar in sig på några ämnesområden. Stadsbiblioteket i Uppsala ligger centralt på Svartbäcksgatan. På många av biblioteken hittar du kurslitteratur att låna eller läsa på plats, samt ett stort utbud av lugna och trevliga studieplatser.

Uppsala universitets campus
Uppsala universitet har elva olika campus. Tio av dem är utspridda över Uppsala och det elfte finns på Gotland. Som nyinflyttad student kan det vara vettigt att förutom att lära sig om Uppsala som stad också lära sig om de olika campus-områdena och var de ligger. Exempelvis kan du lätt ta dig snabbt mellan vissa campus, medan andra ligger några kilometer bort med buss eller cykel. De flesta programstudenter läser sina kurser på ett eller några få campus och har aldrig något ärende i de andra campusbyggnaderna. Innan du flyttar hit, ta reda på vilket eller vilka campus dina kurser ges på, så du kan ha det i åtanke när du väljer område att bo i.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-28 16:14
Miniserier har ökat i popularitet sedan streaming-plattformarna slog igenom. Kategorin beskrivs som en serie där man…
2024-11-28 10:42
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-11-21 12:58
KONSUMENTKOLLEN. Snart är det dags för Black Friday, startskottet för julhandeln. Att handla till nedsatt pris kan vara…