”Jag har faktiskt fått låna Bror Hjorths egna trasmattor till utställningen”, berättar teckningsstipendiaten Emelie Sandström, som har placerat mattorna framför ett av sina verk för att förevisa hur hon använt teckningarna som ett meditationsmedel, både genom att skapa och observera dem.
Foto: Lina Svensk

Förnimmelsen slår upp portarna


– Jag försöker lyfta fram det fördolda, det man kan uppleva utöver sinnesorganens normala sensationer, en typ av energi.
Konstnären Emelie Sandström använder tecknandet som en form av meditation och ett sätt att försätta sig själv i trans. På lördag är det vernissage för hennes utställning i Bror Hjorths hus.

Organiska och psykedeliska former avtecknar sig mot vita bakgrunder på galleriväggar och i trämontrar. Bror Hjorthföreningens teckningsstipendiat 2014, Emelie Sandström, står bakom utställningen Förnimmelsens portar som på lördag (6/9) invigs i Bror Hjorths hus i samband med att hon officiellt får ta emot stipendiet.
– För mig är tecknandet som vilken form av meditation som helst. Det är ett medel som jag använder för att nå ett tillstånd där jag bara existerar här och nu. Efter ett tag blir det monotont och tecknandet övergår i trans.

Emelie Sandström kommer ursprungligen från Stockholm men studerar sedan fem år tillbaka på Konsthögskolan i Malmö där hon nyligen påbörjade en masterutbildning. Hennes huvudsakliga arbetsmaterial har varit trä och brons med vilket hon har skapat skulpturer och spiror, men på Bror Hjorthutställningen finns endast hennes teckningar till för beskådan, med undantag för några montrar som hon har varit med och tillverkat.
– Tecknandet har egentligen varit framför allt något jag gör för mig själv. Det är det som kommer ut först när jag skapar och det har blivit ett sätt för mig att nå fokus.

Att använda tecknandet som meditation är något som Emelie Sandström började med för ungefär sex år sedan då hon vid ett övergångsställe fick något av en aha-upplevelse.
– Helt plötsligt kände jag hur jag inte längre var centrum i mitt eget liv. Jag såg mig själv utifrån och jag upplevde att mina armar kändes lila på något sätt. Jag började teckna på det här sättet för att få förståelse för den här nya sensationen och i början var det något jag kände mig tvungen att göra för att behålla fattningen.

I vintras fick hon reda på att hon skulle tilldelas Bror Hjorthföreningens stipendium för unga tecknare. Stipendiet delas numera ut vartannat år och vinstsumman ligger på 25 000 kronor.
– Pengarna är i princip redan förbrukade fastän jag inte har fått dem än. Jag lånade pengar av mina föräldrar i somras för att kunna ägna mig helt åt att arbeta på utställningsmaterialet. Men det har varit fantastiskt kul att hänge mig helt åt tecknandet under de senaste månaderna och stipendiet har möjliggjort det.

Utställningen Förnimmelsens portar pågår mellan 6/9 och 5/10 på Bror Hjorths hus.


Annons

Annons

Bror Hjorthföreningens stipendium för unga tecknare har delats ut sedan 1992 och delas sedan 2012 ut vartannat år. Landets fem konsthögskolor har möjlighet att nominera två stipendiekandidater vardera och vinnaren av stipendiesumman på 25 000 kronor väljs ut av en jury bestående av tre personer.

Med stipendiet vill föreningen uppmärksamma teckningen som en egen konstart, samt påminna om Bror Hjorths gärning som enastående tecknare och professor i ämnet på Konstakademien 1949-59.


Källa: Bror Hjorthföreningen

Läs mer

2021-09-15 12:18
De får gärna bli obehagliga och ge uttryck för starka känslor. Dolores Kawalec skapar dockor för att låta ångest, sorg…
2019-10-24 14:54
Under sin praktik hade Moa Höglund i uppgift att ta fram en utställningsidé. Hennes vision om att inkorporera poesi i…
2018-10-29 15:08
Det blev rusning när biljetterna till evenemanget Begravning1 släpptes, så arrangörerna har valt att utöka med en fest…