Annons
Annons
Ergo
Ergoredaktionen blickar tillbaka över innehållsåret 2023 i sin traditionsenliga årskrönika.
Foto: Redaktionen

Året med Ergo: 2023 


Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?

Vi är alla lika chockade, men 2023 lider som hastigast mot sitt slut. Men Ergoredaktionen är inte riktigt redo för 2024 än, så vi vill börja med att traditionsenligt blicka tillbaka på året som varit.  *I Dora Utforskaren-röst* Häng med! 

Januari-februari 
Början på året kan bäst beskrivas genom Ross ikoniska ~We were on a BREAK ~. 

2023 började skakigt för Ergo, det ska vi inte sticka under stolen med. I februari stod både tidningen och redaktionen tom. Mer om det kan inte riktigt sägas, då nuvarande redaktionen anställdes först i början av mars. Så vi skippar januari och februari helt enkelt. Saker hände och nyheter publicerades - dock inte på Ergo. 

Mars 
Med mars smög sig våren sakta in i våra liv, om än med bakslag i form av snökaos. Detta är något som bland annat de tappra studenterna som köade för valborgsbiljetter kan vittna om. På Ergo blomstrade dock redaktionen upp (eller drog åtminstone häftigt efter andan) efter en tung vinter, när nya chefredaktören Lovisa Sjöström Johansson tillträdde tjänsten i mitten av månaden. 

April 
Under april såg Ergo sina bästa läsarsiffror sedan februari 2022 och tidningens innehåll pendlade mellan kårvalsdebatter, fum-referat och den saftiga nyheten om Snerikes nation, som upprörde många när de valde att förbise Kuratorkonventets direktiv och inte godta KK-kort under sitt valborgsfirande. 

Maj 
Mellan hägg och syrén finner vi Uppsala studentliv i sitt esse - så även 2023. Ett nytt presidium valdes efter ett konstfum som förmodligen var det stelaste möte Ergoredaktionen någonsin bevittnat. Östgöta nation utsattes för pantstölder och Ergo fick möjligheten att sitta ner med den då nyvalda ordföranden för Sveriges förenade studentkårer Jacob Färnert

Det parerades mellan vårbaler och röda dagar och innan vi visste ordet av så var terminen slut och sommaren stod för dörren. 

Juni-augusti 
Sommaren är kort och en hel del regnade faktiskt bort, åtminstone 2023. Men inte utan att Ergo fick höra vad några av Uppsala universitets toppnamn valde att konsumera i kulturväg under sommaren. Dessutom offentliggjordes de nya UL-priserna, som träder i kraft nu i januari 2024, något som Ergo självklart inte var sena att rapportera.   

I slutet på augusti utökades även redaktionen, när Emma Tapper började sin tjänst som journalist hos oss.  

September 
Terminsstart innebar 2023 lanseringen av en ny webbdesign för Ergo. Ergo entrar äntligen 20-talet med en uppdaterad hemsida som bättre reflekterar vårt innehåll, för att inte tala om att den bara är mycket snyggare, i vår inte-så-humble opinion. 

I övrigt då? Sveriges hotnivå höjdes och gängvåldet eskalerade. Ergo fick möjlighet att ställa frågor kring detta och påverkan på Uppsalas studentområden efter en av Polisens presskonferenser. Vi fick också möjlighet att följa med bakom kulisserna på en reccemottagning, för att några veckor kunna avslöja vilka som gömt sig bakom de färgglada maskerna som kunde skymta på stan under höstens första veckor.

Oktober 
Månadens stora snackis i studentvärlden var såklart kvinnan som anklagades (och senare dömdes) för att ha förskingrat drygt 300 000 kronor under sitt ämbete som kassör på Wermlands nation i Lund.   

Uppsala universitet arrangerade sin årliga Mental Health Week och i samband med det publicerade Ergo både ett reportage om psykisk ohälsa bland studenter samt debattartiklar om hälsa från bland annat doktorander och Uppsala studentkår. 

Månaden avslutades med ett härligt, spöklikt Halloweenhoroskop

November 
Ergo gjorde hembesök hos TikTok-profilen Liam Hellberg, som gått från lärarstudent till matkreatör på heltid efter att karriären på sociala medier tagit fart. Han berättade för Ergo om motivationen bakom matkontot och tankarna kring den oavslutade lärarutbildningen. 

Senare höjde studenterna på Engelska parken rösten kring platsbristen på campusområdet. Redaktionen tittade närmare på detta i en nyhetsartikel på ämnet. Ergo kunde även avslöja att det är stor brist på tentalokaler, något som beror på att den snabba utvecklingen av AI skapat oro för ökat fusk vid andra typer av examination än klassiska salstentor. 

December
Ja, nu på senaste då? Svårt att se tillbaka på sådant som vi är mitt i förstås. Men lite grejer har väl hänt även i julyran.  Nybygget av det nya bostadsprojekt “Spexaren” påbörjades på Rackarberget och statistiken kring antagningen för vårterminens högskole- och universitetsstudier offentliggjordes. Den 13 och 14 december föreläste per tradition nobelpristagare på Uppsala universitet. 

Med det, mina kära vänner, så vill vi på Ergoredaktionen tacka för ett magiskt år. Vi ser fram emot ett ännu bättre 2024 - jubileumsår för Ergo, som fyller 100 år! Lite creddigt ändå, tycker vi. Tänk att Karin Boye publicerade sina dikter i Ergo på 1920-talet? Gås. 

Vi önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Vi ses på andra sidan årsskiftet! 


 


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-28 08:07
Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om studentdemonstrationernas kraft och behov.
2024-05-13 16:39
Fackspråk - behövs det egentligen? Vad får vi ut av det? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman ponerar.
2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…