Annons
Det kan vara lätt att både tänka och sysselsätta sig med annat när man har tentaplugg framför sig.
Foto: Sandra Gunnarsson

Tio saker som du gör när det är dags att tentaplugga


Vi har alla varit där. Man vaknar med en klump i magen och vet att hela dagen måste ägnas åt plugg för inte riskera att få underkänt på tentan/uppsatsen. Det rimliga vore att sätta igång, men i stället väljer du att...
 1. Undersöka om det är något stopp i avloppet – bingo, det visar sig att det samlats en stor hårboll fylld av duschrester, hudavlagringar och shampo där nere som du bara måste ta tag i just nu. När du ändå är i farten städar du hela badrummet, skrivbordet, köket – ut med soporna, fram med moppen. Puh vad jobbigt, lite välförtjänt vila nu?

  nbsp;

 2. Gå och handla. Det kan ju vara nice att boosta hjärnkapaciteten lite extra. Du kommer hem med energidryck, godis, snus, chips och choklad som du sköljer ned med några koppar kaffe. Förutom att du måste tillbringa tid på den nystädade toaletten, är du så skakig att du knappt kan hålla i en penna. Lagom till tentafesten någon dag senare spricker förhoppningsvis också huden upp i en enda stor finn-krater.

  nbsp;

 3. Säga nej till allt. Visst skulle du hinna med en fika om du bara pluggade några timmar innan. I stället väljer du att sky allt vad socialt liv heter för att “ägna dig åt dina studier”, läs scrolla alla sociala flöden på mobilen, om och om igen. Om och om igen. Osv.

  nbsp;

 4. Laga avancerade maträtter. Du går till köket för att laga någonting snabbt och kommer på den briljanta idén lasagne. Hacka lök, steka kött, koka såsx2, ugnsbaka – jo där lyckades du få med alla matlagningsmetoder i en och samma rätt. När eländet äntligen är färdiguppätet väntar det tidskrävande arbetet att frysa in i matlådor och diska formen. Hela matlagningsproceduren med efterarbete tar så lång tid att du återigen hinner få blodsockerfall. Tillbaks på ruta ett.

  nbsp;

 5. Ta “ett” glas vin. Vi har ju alla upplevt den där sprudlande känslan efter två glas vin då idéer liksom bara tycks spruta i ett enda smart flöde. Jo, så kanske det är men kom ihåg hur seg du brukar bli efteråt, och att de där smarta idéerna är ett i alkohol förklätt självförtroende. Du kommer skratta åt det du presterade dagen efter, eller ännu värre – nbsp;få en så stark huvudvärk att du inte ens orkar skratta.

  nbsp;

 6. Berätta för alla hur jobbigt det är. Tack vare sociala medier kan du enkelt skrika ut din ångest genom att säga till alla att du pluggar, att det går dåligt att plugga, att du har mycket att plugga eller att du ska börja plugga. Förslagsvis genom bilder på Instagram föreställandes en kaffekopp bredvid en tung lagbok eller en macbook uppslagen med nåt tråkigt dokument. Sedan kan du skörda frukterna av din exponerade ångest genom att räkna likes och kommentarer resten av dagen.

  nbsp;

 7. Sova. En powernap på max 20 minuter ska ju vara bra. Men när det blir 2h+ är det inte en festlig hjärna du har att arbeta med. nbsp;

  nbsp;

 8. Trasha ditt eget studentrum som vore det en kändis hotellrum. Jo det finns faktiskt de som inte städar, utan stökar och lever rövare när det blir mycket. Dessa personer lever enligt devisen: om ett rörigt skrivbord vittnar om ett rörigt inre, vad ska då ett tomt skrivbord vittna om? I slutet av tentaperioden vadar du fram genom anteckningsblock, bananskal, godispapper, pennor, datorer, böcker, kaffekoppar, gamla snusar och slitet hår. Att göra sig en plats vid datorn är omöjligt och den där viktiga lappen med alla smarta anteckningar på är som bortblåst. Inte alls rock and roll, snarare extremt ovärdigt.

  nbsp;

 9. Gå till överdrift med struktur och färgkodning på dina anteckningar. Jo visst kan det bli lättare att hitta med färgglada små lappar här och där i den tjocka boken. Men när kurslitteraturen börjar likna ett scrapbookningprojekt och när all tusch i dina pennor smetats ut under samtliga textrader, har det gått för långt. Ta och skärp dig, det är universitetsstudier det handlar om, inte nåt jävla dagisarbete.
  nbsp;
  nbsp;
 10. Betala räkningar. Ordning och reda tänker du och passar på att lägga in samtliga fakturor fram till sommaren i din internetbank. När du ändå är inne där fixar du med telefonbanken, ändrar lite koder, kollar på dina eventuella fonder (som antaglien krymper) och oroar dig över din ekonomiska situation. Efter besöket på internetbanken känns tentan ännu mer meningslöst än innan, då du inte kan se hur denna kunskap du fösöker plugga in någonsin kommer leda till ett ekonomiskt oberoende – inte ens nån sorts ekonomisk stabilitet. nbsp;

Annons

Annons

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…