Annons
Annons
The Dutch Proverbs
Många idiomatiska uttryck är lika gamla och beprövade som de som avbildas i den här gamla holländska tavlan från 1500-talet. Gammal är ju ändå äldst som det heter.
Foto: Pieter Bruegel d.ä./Wikimedia commons

Listan: Varför är allt en trasa?


Ergoredaktionen är “körd i grus” och ägnar dagens lista åt att “skjuta mygg med kanoner” för att försöka skapa humor och bildning. I början av månaden listade vi orden och uttrycken som vi hatar. Här kommer listan på glömda idiomatiska uttryck vi vill se pånyttfödas i vårt kollektiva medvetande.

Hjulet snurrar men hamstern är död. När man har läst kapitlet 20 gånger och memorerat varje ord, men dess innebörd liksom ändå inte går in. Eller som Ergoredaktionen känner sig under oxveckorna.
Det finns förstås fler gyllene uttryck att använda för att beskriva exakt hur osmord ens hjärnbark är, så att man i alla fall känner sig lite originell i all sin enfald; Kanske känner man att hissen inte går hela vägen upp just idag, att man är körd i grus eller att man är rätt och slätt lengräddad.

Binda ris åt egen rygg. Typ när man som ovan beskriver sig som lengräddad och sedan får höra av andra att att man är körd i grus. Kan man få beskriva sig själv som en idiot utan att klassas som idiot av andra i det här landet eller?

Varför är allt en trasa? En perfekt beskrivning av terminsstart en gråmulen dag i januari.

Bygger bo i huvudet. Allt det där pinsamma och ogenomtänkta som någonsin sluppit ur dig och som hemtamt slagit sig till ro uppe i kolan där det gör sig påmint varje kväll strax innan du ska somna.

Gubbe med keps. Beskriver i ursprungsbemärkelsen en bilist som saktar ner eller stoppar upp trafiken, men som vi med fördel tycker kan användas för flegmatiska jävlar även utanför vägsammanhang. Nog har vi alla anat en gubbe med keps längst fram i kön till nationsbaren och trottoarerna fullkomligt stormas av gubbar med kepsar fredag eftermiddag redan klockan 14 när alla halvmyglare unisont smyger från jobbet i frustrerande sakta mak.

Hamna på överblivna kartan. Är egentligen ett uttryck för att inte bli gift, men vi tycker en nytolkning av uttrycket sitter som en smäck för att beskriva de som fått på båten till och med av sitt kvart-i-tre-ragg på Palermo.

När Adam var länsman. Ett roligare sätt att uttrycka att något hände för längesen. Typ “Ergoredaktionen har inte pluggat sen Adam var länsman.”


Annons

Annons

Suga på ramarna. När man maxat sitt CSN, är utan extrajobb och tvingas ta allmosor i form av lån från Uppsala studentkår på 2000 kr. Sista bossen på leva ur hand i mun.

Stekta sparvar som flyger i munnen. Används för att beskriva situationen för studenten som redan vid terminsstart “har” en bostadsrätt. Att jämföra med “kräkas otillagad chumlax” – som beskriver situationen för den som med lite tur får ett rum i Flogsta höghus i andra hand.  

Grabben med choklad i. Beskriver den rekorderliga person som alltid förberett sig inför seminarierna, fattar allt och samtidigt tar sig tid att hjälpa andra. Kan också användas för att ersätta svärmorsdröm i tindersammanhang.  

Ta sin Mats ur skolan. Kan användas när man drar sig ur en jobbig eller farlig situation. Det är till exempel verkligen dags att Ta sin Mats ur skolan när dejten benämner alla sina ex som psychon.  

Synd på så rara ärtor. Används när den supersnygga och trevliga tindermatchen på dejt tre visar sig rösta på SD.

Ett hår av hin. Passande epitet på den som slutar svara efter att ni legat, eller på kursaren som snor det du tänkt att säga på seminariet. Klartext: hår av hin = har vuxit ut från fan själv.

Skjuta mygg med kanoner. Betyder att man använder en onödigt komplicerad eller otymplig metod för att lösa ett problem. Typ som att krysta och föda fram den här listan för att ha något att publicera i stället för att bara göra en enkel rewrite av nåt pressmeddelande från UKÄ. Men sorry, just idag är denna redaktion tappad bakom en vagn. Ok, nu ska vi sluta kacka i eget bo.

 

 

 

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…