Annons
Annons
Bild man som snart går sönder
Inte undra på att han håller på att gå sönder när han tvingas sitta vid en "Thinkpad".
Foto: Nasik Lababan/Unsplash

7 saker som framkallar teknikgråten


Sommaren börjar lida mot sitt slut och för de allra flesta innebär det mer tid vid datorn och med andra tekniska “devices”. Fantastiska hjälpmedel som dock inte alltid gör som du vill – snarare tvärtom. Idag listar vi de mest gråtframkallande tekniska utmaningarna vi ställs inför i vardagen.

Att boka vaccinationstid via 1177

Trots att Sveriges hållning vad gäller covid-vaccination är ett klart och tydligt “alla ska med!” så antyder bokningsapparaturen online att den vore den motsatta. Hittills har vi inte hört en enda person yttra orden “gud vad smidigt det var att boka vaccinationstid!”. Om alla ska med så MÅSTE bokningsfunktionen förstås vara anpassad efter de med sämst tech skills, det vill säga att det överst på sidan borde ligga en gigantisk blinkande knapp med “BOKA VACCINATIONSTID HÄR”. Men istället är det som länk-ception: klicka på en artikel som handlar om “vaccination mot covid 19”, scrolla ner, klicka på länk till en annan artikel, scrolla ner och DÄR hittar du en länk till den faktiska bokningsfunktionen. Som att inte detta vore nog så är det ett rent helvete att förstå vilka mottagningar som erbjuder vilket vaccin, vilket ju är extra problematiskt när man ska boka dos 2 som måste vara av samma vaccinsort som det man tog i omgång 1.

"nog måste vissa ha blivit antivaxxers bara för att det är enklare att låtsas att man är motståndare än att boka vaccinationstid?"

“Ok, så Pfizer finns inte på UKK för tillfället, då är det nog slut i hela Uppsala...men nähä, nu sa någon att det finns på Fyrishov. Vänta, ska bara backa och välja det istället. Nähä? Jag kan inte backa nej. Gå tillbaka till startsidan...NÄHÄ, då kommer jag bara till min inloggade startsida där jag inte kommer åt vaccinationsbokning på andra mottagningar än de jag redan har sparade. ‘Logga ut’...ok, då måste jag köra länk-ception igen (this is fine)...välj Fyrishov...ja men kolla, där finns ju Pfizer och flera tider! *väljer en tid och bekräftar*...’Något gick fel i bokningen. Gå tillbaka till startsidan.’....fffffuuuUUUUUUUUUUU…”

Vi säger inte att det är rätt, men nog måste vissa ha blivit antivaxxers bara för att det är enklare att låtsas att man är motståndare än att boka vaccinationstid? (P.S. vi tycker förstås också att “alla ska med” så här kommer en länk till den faktiska bokningssidan om du bor i Uppsala så du åtminstone slipper gå igenom länk-ception-stadiet).


När du måste starta in hela labyrintproceduren för att kunna boka vaccin dos 2 Pfizer. Foto: skärmdump.

HBO

När Netflix blev stapelvara i var mans hem kändes det verkligen som att framtiden var här och efter några år som “nöjd användare” hos streamingtjänsten vågade man även som teknikutmanad vidga sina vyer för att prova på HBO. Nog borde man unna sig lite tockendära Game of Thrones som alla pratar om? Eller ett Sex and the City-maraton? Men att gå från Netflix till HBO är som att gå från att ligga i mammas trygga famn och bli klappad på kinden till att bli slagen med ett basebollträ. HUUUUR kan någon få för sig att göra en så extremt dålig tjänst?? Vi snackar absolut inte innehållet – The Handmaid’s Tale, Succession och The Sopranos klår många av Netflixs serier med hästlängder – men användargränssnittet måste vara skapat av en sadist. Medan Netflix är som en lyhörd butler som tar en i hand och hjälper en att hitta vilket avsnitt man var på och vilka fler shower man kanske skulle vara intresserad av så är HBO en sekreterare med siktet inställt på att få sparken: “Du kanske vill se samma avsnitt du just såg? Inte? Då får du använda sökfunktionen för jag har då fan ingen aning om vad det är för serie du vill kolla på”. Hur svårt ska det vara att bara kopiera Netflix gränssnitt rakt av?!

"Detta penetrerande av väggar som krävs i tid och otid, när ska det upphöra??"


Annons

Annons

Grundläggande Photoshop-funktioner

När man ska frilägga i Photoshop, det vill säga klippa ut ett ansikte eller liknande, kan man använda ett verktyg (polygonlasso, ja ni hör ju) som man klickar sig runt objektet med. När man noggrant tagit sig förbi ett flikigt hår + huvud med sin lilla “tråd” och ska avsluta går det helt plötsligt inte att göra det. I stället fortsätter den lilla tråden följa med vart man än klickar i ett enda stort trassel. Bara att börja om….

… och sen om du skulle råka göra nåt annat fel i PS och vill ångra mer än ett steg? Nej det går inte! Eller, för att kunna göra det krävs en mycket avancerad gitarr-fattning på tangentbordet och tro inte att samma “ackord” fungerar på alla datorer.


Bara att börja om med att frilägga bäbisen med igelkottfrisyr. Foto: Wikimedia commons/Keagan

Betala grejer (med och utan dosa)(Benjamin)

När det numera går så enkelt att betala grejer via swish och typ “scanna faktura” (om du mot förmodan fortfarande jobbar med pappersfakturor), har bankdosan förpassats allt längre bak i byrålådan. Vad är det ens för något? Men sen åker du hemifrån under en längre tid och kanske köper något som inte har med Klarna att göra och så plötsligt ställs du inför att “lägga till ny mottagare” – något som inte går om du inte har dosan. Nej nej men då är det väl Kronofogden som gäller då.

När du väl lyckas ordna en arkeologisk utgrävning hemma och hittar dosan visar det sig att den har slut på batteri. Det som återstår är alltså att beställa hem en lapp med engångskoder på som du ska kunna använda för att “utöka användningen” för Mobilt BankID, lägga till nya mottagare, och så vidare. Lapphelvetet ska förvaras som en “personlig värdehandling” och därför lägger man den förstås på ett säkert ställe så den ska vara i tryggt förvar tills man behöver den nästa gång. Det vill säga typ två år senare då du givetvis inte minns varihelvete lappen ligger så du får beställa en ny lapp med koder. Så börjar karusellen om och när dina barn sedan städar ut ditt dödsbo kommer de tro att du kirrat en skattjakt från någon Dan Brown-roman och krypterat kartan i koder du gömt över hela huset. När de fem års fruktlöst letande senare inser att det bara är bankkoder och att du inte gömt en skatt/ett testamente utan bara har några rötna korvören kvar på banken som du dessutom gatekeepat med 20 kodlappar kommer de hata dig postumt. Tack banken!

"Känner sig som ett dagisbarn med klossar som ska in i hål"

Andra dosor

Många är vi som under sommaren varit hemma hos föräldrar som sitter på tv-apparater med DOSOR som trots batteribyten kräver 0,01 grads exakthet i riktandet mot tv:n för att starta. Här kan också vissa bilar av typen Renault Megane känna sig skyldiga.

Laggande annonser

Om man inte använder adblock eller man inte är välsignad med typ 3000 Mbit/s fiber så vet man att vissa webbannonser laggar något djävulskt när man går in på vissa sidor. Men det är okej eftersom man vant sig vid att man måste vänta lite på att toppbannern ska poppa ner innan man klickar på någon länk. Men så tycker man att man nog har väntat länge nog och kan unna sig att snabbklicka på länken man vill åt innan annonsen hunnit ladda och därmed putta ner allt på sidan ett snäpp. Givetvis poppar annonsen fram just när du klickar och istället för att få läsa en lol:ig lista så får du kolla på en reklamvideo med maxat ljud om en luftrengörande fläkt med inbyggt surroundsound.

Kärva stickkontakter

För att allt ovanstående obehag ska vara möjligt krävs el, något som i sig kräver en procedur som är så obehaglig att rysningar sprider sig i hela kroppen – vi pratar om att stoppa in stickkontakter i vägguttag. Detta penetrerande av väggar som krävs i tid och otid, när ska det upphöra??

En sak är att stoppa in en sån smal kontakt (iphoneladdare), men när de runda, mer svår-i-tryckbara varianterna är med i leken är paniken total. Hur du än trycker och vickar så vägrar kontakten släppa in. Man tar upp den igen, tittar, vad är felet? Känner sig som ett dagisbarn med klossar som ska in i hål. Gör ett nytt försök, till slut sitter man där med en inflammation i handleden, en så kallad “ganglion”. Då är det bara att försöka boka tid via vårdguiden – cirkeln av omöjlighet är sluten. #ganglion4evah

 


Foto: Skärmdump Vårdguiden

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…