Annons
Annons
Universitetshuset flaggor
Universitetet behöver se över sina riktlinjer för hur man utreder trakasserier i framtiden, säger vicerektor Torsten Svensson till UNT.
Foto: Arkiv

Aronsson gjorde inte fel anser universitetsledningen


Universitetslektor Inga-Lill Aronsson gjorde inte fel när hon under ett seminarium uttalade n-ordet, det säger vicerektor Torsten Svensson till Upsala nya tidning.

Det var under ett seminarium för studenter i ABM (arkiv, bibliotek och museer) som Inga-Lill Aronsson, lektor i musei- och kulturarvsvetenskap, uttalade n-ordet som svar på en fråga om hur man ska tänka kring klassifikationssystem som är “barn av sin tid.” Fyra av studenterna skickade in ett mejl till institutionen där de bland annat skrev att Aronsson inte hade någon rättighet att använda ordet. Institutionen utredde klagomålet och kom fram till att Aronssons användning av ordet var olämplig och hon fick lova att att det inte skulle hända igen.
I den efterföljande debatten om akademisk frihet, som rasade i UNT och övrig media, kom flera kollegor till Aronssons försvar och krävde att universitetet skulle be om ursäkt till Aronsson. Exakt vad universitetets officiella hållning är i frågan har fram till igår varit oklar.
– Hon har inte gjort fel. Det anser hela universitetsledningen, säger vicerektor Torsten Svensson när UNT frågar vad universitetets hållning är.

Torsten Svensson menar att institutionen har försökt följa universitetets riktlinjer för hur frågan ska utredas, men att man hamnat i en “olycklig” slutsats och att Aronsson inte är klandervärd.
– Enligt lagstiftningen måste någon ha upplevt sig som kränkt, det räcker inte att någon ska ha kunnat känna sig kränkt, säger han till UNT.
Torsten Svensson menar att universitetet nu behöver se över sina riktlinjer för hur man utreder trakasserier för att man inte ska hamna i samma situation igen.
– Det behövs troligen mindre detaljerade rutiner och mer utrymme för att använda sitt omdöme, säger han.


Annons

Annons

Läs mer:

 

Vem kränker mest? (sammanfattning av händelser och debatt)

Erkännande av orättvisor eller huvudet i sanden?

Läs mer

2021-01-22 09:51
I december kom ett rektorsbeslut om att strama åt universitetets vidtagna åtgärder med anledning av covid-19, vilket…
2021-01-19 13:42
Trots att betalningsfunktionen krånglade en del initialt vid anmälan till högskoleprovet lyckades till slut 58 917…
2021-01-15 15:08
Forskare i nationalekonomi vid Uppsala, Lunds och Köpenhamns universitet, samt Universitetet i Lausanne har i en studie…