Annons
Annons
Bild student vid UU
"Jag har bara berättat för mamma och två kompisar, det är inget man vill skryta om.", säger Sara som egentligen heter något annat.
Foto: Lina Svensk

“Jag visste inte att det skulle bli så illa”


Stressen fick henne att gå med i messengergruppen där de hjälptes åt med tentasvaren. Ergo har pratat med Sara som stängdes av i fyra veckor efter att ha fuskat. Nu måste hon vänta ett helt år innan hon kan hoppa på programmet igen.

Första terminen på kandidaten funkade bra. Sara läste ett ämne hon var intresserad av och hade god kontakt med lärarna. Det är så hon lär sig bäst, berättar hon när vi pratar på telefon.
 
– Jag fick faktiskt en fyra på första kursen. Jag är en sån som ofta ställer frågor och pratar med lärarna, det är så jag lär mig.
 
Andra terminen blev svårare. Stora delar av utbildningen gavs på distans och kontakten med lärarna uteblev. Det var inte lika lätt att ställa frågor över Zoom. Kursen de läste var svår, låg utanför det hon var intresserad av och full av olika moment. Vid kursstart hade Sara missat att anteckna när tentan skulle vara. Hon lyckades inte hitta datumet förrän det var två veckor kvar. Men då hade de också deadline för flera labbar.
 
– Jag hade ingen tid till att plugga, kanske bara tre dagar, det var väldigt stressigt. Jag kände att jag höll på att gå in i väggen.
 
Tentan skulle göras
hemifrån. Sara hade planerat att göra den själv. När hon började skriva fick hon ett meddelande på messenger. Det var en kursare som undrade om Sara kunde hjälpa till med en av frågorna på tentan. Hon skickade sitt svar och blev därefter inbjuden till en grupp där flera studenter hjälptes åt. De såg till att ändra i svaren så de inte skulle bli för lika.
 
– Jag hade dåligt samvete under tiden. Jag har aldrig fuskat tidigare. Men att tentan gjordes på distans gjorde det kanske lite lättare, säger hon och fortsätter:
 
– Jag var inte alls medveten om att man kunde bli avstängd eller att det kunde få så svåra konsekvenser, säger Sara och understryker att det bara var nåt enstaka svar i hennes tenta som kom till med hjälp av fusk.
 
Efter några veckor började de andra i klassen få sina betyg. Men Sara fick inget. Hon blev nervös och funderade på varför just hennes resultat dröjde. I gruppen som hjälptes åt under tentan hade vissa redan fått betyg. Sara och några av de andra fick istället snart ett mail där det stod att deras tentor var under utredning.
 
När hon blev kallad till ett möte med kursansvarig och studierektor på institutionen var hon ganska inställd på vad som väntade. Rättande lärare hade upptäckt att Saras tentasvar liknade de andra studenternas, det var bland annat i en lösning som visade sig innehålla samma fel.
 
Väl på plats vågade hon inte erkänna fusket, trots att mötet kändes ganska tryggt. Det var ingen som var arg, de ville mest höra vad som hade hänt. Hon bestämde sig dock senare för att faktiskt berätta sanningen i ett mail.
 
– Det kändes lättare att skriva till dem efteråt, när de inte såg mig i ögonen.
 
Sara och några av de andra studenterna blev anmälda till disciplinnämnden, dock inte alla som var med i messengergruppen – vissa passerade under lärarens radar och det var ingen som tjallade. När hon skulle få sin “dom” under sammanträdet på Zoom var hon beredd på det värsta.
 
– Jag väntade mig att jag skulle bli avstängd, men hoppades såklart på att inte bli det.
 
Det blev som Sara befarade – disciplinnämnden beslutade att hon skulle stängas av i fyra veckor. Avstängningen förlades olägligt och krockade med omtentan – den som är avstängd får inte dispens för att skriva prov. Sara missade så mycket att hon blev tvungen att ta ett uppehåll.
 
– Det är det som är så jobbigt, det blir inte bara några veckors avstängning, utan det resulterar ofta i att man måste ta ett uppehåll eller vänta i nästan ett år innan man kan börja igen.
 

"När man träffar disciplinnämnden spelar det ingen roll om man erkänner eller vad man har för förklaring, det tycker jag känns orättvist och fel"


Annons

Annons


Sara ångrar idag att hon fuskade – det fick alldeles för allvarliga konsekvenser. Illustration: Rudi Simon

Sara hoppas nu kunna tenta av i vår och hoppa på programmet nästa höst. Avstängningen är avslutad men chansen att återgå till kursen hon egentligen skulle läsa är förbi. För att få CSN har hon börjat på en annan kurs, men det kommer inte hjälpa henne att hinna ta tillräckligt många poäng i höst. Hon är orolig över att följderna av avstängningen ska bli ännu värre.
 
– Jag är rädd att bli av med boendet eftersom jag missat ett antal hp på grund av avstängningen, poäng som krävs för att få bo i studentlägenhet.
 
Händelsen har varit påfrestande på flera olika sätt. Sara är dock glad över att hon inte var ensam om att hamna i disciplinnämnden – det var fler som stängdes av med henne. Hon och en annan har kunnat skriva till varandra och på så sätt hantera ångesten och oron. I övrigt har hon hållit ganska tyst om vad som har hänt.
 
– Jag har bara berättat för mamma och två kompisar, det är inget man vill skryta om.
 
Till andra personer brukar Sara säga att hon tagit ett uppehåll för att kunna ta igen tentor – vilket till viss del är sant.
 
Sara hade önskat att man i disciplinnämnden tog hänsyn till om studenterna erkände och vad det var som fick dem att fuska. Hon menar att det i hennes fall fanns triggande faktorer, så som att utbildningen gavs på distans, att de lämnades i princip ensamma med svåra studier och att kursens arbetsbelastning var orimligt hög.
 
– När man träffar disciplinnämnden spelar det ingen roll om man erkänner eller vad man har för förklaring, det tycker jag känns orättvist och fel.

Hon tycker också att problemet med en avstängning är att den kan fungera kontraproduktivt.
 
– Det blir nästan som en ond cirkel. Man blir avstängd och sen när man kommer tillbaka finns en chans att man fuskar igen för att man missat så mycket.
 
Du måste ju ha vetat att det inte var tillåtet att fuska?

– Jag visste inte att det skulle bli så illa, jag trodde att det värsta straffet man kunde få var en varning. Men såklart, jag har ju själv valt att fuska och få skylla mig själv. Så är det ju.
 
Trots händelsen har hon har fortfarande siktet inställt på att ta sin kandidat och fortsätta med en master – det är ju det här hon vill jobba med.
 
– Det som är störande är att det nu kommer ta sex år i stället för fem år att bli klar. Men när jag tänker efter ska jag ju jobba hela livet, då är ju sex år ingenting.
 
Oavsett om straffet var rimligt eller ej, har hon i alla fall lärt sig att det inte alltid är så bra att försöka ta genvägar. Sara säger att hon inte kommer överväga att fuska igen.
 
– Nej det kommer jag verkligen inte att göra. Det är inte värt det, då är det bättre att få underkänt.
 
Sara heter egentligen något annat.
 

Pandemifusket under lupp

 

Här kan du läsa fler artiklar i Ergos fuskgranskning:

 

Pandemifusket under lupp – statistik över fuskandet 2019, 2020 och vt 2021.

"Vissa testar och ser vad som händer" – intervju med studierektorerna som anmält många studenter

Ergo frågar: varför fuskar studenterna? – enkät med studenter på BMC

Vissa är övertygade om att livet är förstört – intervju med student- och doktorandombudet som träffat många av de fuskanklagade studenterna

Så har UU hanterat pandemifusket – Intervju med prorektor Coco Norén och universitetsjurist Mattias Wande om hur Uppsala universitet jobbat för att hantera alla fuskärenden.

Vill att fuskärenden behandlas lika – intervju med Katrine Riklund, ordförande i en arbetsgrupp hos SUHF som påbörjat arbetet med att se över om det finns behov av tydligare gemensamma riktlinjer i frågan.

Den här reportageserien har gjorts i samarbete med studenttidningen #studietid i Stockholm.

 

Här kan du läsa första delen i #studietids granskning: "Det känns väl inte särskilt rättvist?"

 

Här kan du läsa andra delen i #studietids granskning: "Det är inte rättssäkert någonstans"

Läs mer

2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…
2024-04-29 09:02
Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start…
2024-04-25 11:11
Valborgshelgen kommer allt närmare och Ergo har fått träffa artisten och valborgsälskaren Tomas Rimeika inför hans nya…