Annons

Porträtt av en rasistisk mördare


Raskrigaren
Mattias Gardell
Leopard förlag

Historikern, Uppsalaprofessorn nbsp; och författaren Mattias Gardell har under flera års tid byggt upp ett porträtt av seriemördaren Peter Mangs. I sin nya bok Raskrigaren skildrar han målande personen Mangs ur ett historiskt och ideologiskt perspektiv.

På 1990-talet härjade mördaren och raskrigaren John Ausoniu – mer känd som lasermannen – i Sverige, en av de största inspirationskällorna för huvudpersonen i Mattias Gardells bok. 2012 dömdes Peter Mangs för två mord och fyra mordförsök, samtliga med rasistiska motiv. För den inte så insatte ter sig de brott dessa män begick kaosartade, irrationella och oförståeliga. Denna förutfattade mening är något Gardell med stor skicklighet råder bot på. Systematiskt reder han ut det enorma nätverk som verkat kring Peter Mangs och kartlägger större delen av hans liv, med fokus på hans radikaliserande och mördande i början av 2000-talet. Offrens liv reds ut och släktingar intervjuas. Mangs familjemedlemmar, med särskild fokus på den mycket nationalistiske fadern, gör sin egen analys av händelseförloppen.

Parallellt med dessa historier redovisas och kartläggs särskilt den amerikanska vit-maktrörelsens olika förgreningar, som Peter Mangs inspirerades mycket av under sin tid hos fadern på andra sidan Atlanten.

För den oinvigde är det chockerande vilken stor, organiserad rasistisk värld författaren redovisar, och hur hela Peter Mangs rasistiska övertygelse hade starka ideologiska grunder.

Samtidigt dras paralleller till den svenska historiens rasistiska och nazistiska rörelser, och samhällets premierande och förebyggande av dessa. Gardell refererar underliggande till förintelsen på ett stilistiskt imponerande sätt, och hur normer och attityder hos främlingsfientliga rörelser genom att samverka kan åstadkomma rättsliga och historiska sår i folkrätten.

Samtidigt som Mattias Gardell sakligt redovisar händelseförlopp har boken en skickligt fängslande kronologi och samhällskritisk ådra som får läsaren att rannsaka samtiden och historien. Efter ett tag är skiljelinjerna mellan nu och då näst intill skrämmande irrelevanta, både för individen Mangs och för samhällsklimatet som helhet.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…