Foto: Kuratorskonventet"Att förminska Uppsalas tappraste och vackraste skara ämbetsmän till flagghållare är inget mindre än en hänsynslös vulgarisering," anser Fanbärarkonventet. I bild syns konventets ordförande Gustaf Palmér.

En hänsynslös vulgarisering att kalla standarförare för flagghållare

"Att Ergo anser att våra ordval är högtravande säger mer om en okunskap och bristande respekt för allt vår illustra skara står för," skriver Fanbärarkonventets ordförande, apropå att Ergo kallade standarförare för "flagghållare" i senaste kårfullmäktigereferatet.

I den artikel som publicerades i Ergo (10/10) uttrycker sig Tidningen Ergo på följande vis angående tillsättningen av Uppsala Studentkårs nya Standarförare. ”Person X, 22 år och juridikstuderande, kandiderade (och blir efter intervjutillfället även vald) till posten som Uppsala Studentkårs standarförare (”Flagghållare” för den som inte vill låta högtravande”). Att förminska Uppsalas tappraste och vackraste skara ämbetsmän till flagghållare är inget mindre än en hänsynslös vulgarisering.

Standarförare och fanbärare vid vårt alma mater är inte bara de mest hängivna och välklädda ämbetsmännen i staden. De har även en stor respekt för universitetets studenttraditioner och en otrolig professionalitet när det kommer till att ge våra recentiorer, doctores promovendi, doctorate honoris causa, professorer och akademiintendur de vackraste och mest majestätiska ceremonier som universitetet någonsin har skådat. Att Ergo anser att våra ordval är högtravande säger mer om en okunskap och bristande respekt för allt vår illustra skara står för. Vi kan bara gissa oss till den smärta som vi hade åsamkat redaktionen om vi kallat tidningen Ergo för en simpel serietidning.

Det var med stor smärta som vi i dag samlades i vår Facebook-grupp och beklagade oss över Ergos klavertramp. Någon slängde ur sig orden ”filurerna på Ergo” som mottogs med repliker som ”Filur är för positivt laddad. Om än för skonsamt. Vi har att göra med skam på torra land”. En annan lustigkurre motionerade att vi skulle döpa om oss till flagghållargänget, vilket mottogs med höga burop.
Men vi tror ändå att uttrycket ”Ett standar är inte en flagga. Ergo är en standarförare inte en flagghållare” summerar detta inlägg bäst. Vi föreslår att Ergo reder ut sina begrepp och ber om ursäkt till systrar och bröder som under årens lopp lagt sin själ i Uppsala universitets Fanbärarkonvent.

 

Gustaf Palmér å Fanbärarkonventets vägnar