Annons
<span style= color:white >.</span>
Foto: Illustration: Siri Christiansen

Vi små glin, ja vi drack vin…


Plant no tree sooner than the vine.
Dessa visdomsord tillskrivs den grekiska poeten Alceus, verksam under Antiken. Arkeologiska upptäckter spårar dock den första druvbaserade, fermenterade drycken ända tillbaka till Kina, cirka 7000 år f.Kr. Vinmakarkonsten utvecklades sedan i Persien och Armenien. När Romarriket konsumerade som mest vin uppgick volymerna till hisnande 180 miljoner liter per år – eller en flaska om dagen per romersk medborgare.
I Sverige introducerades vinet av vikingarna. Drycken var dock exklusiv under hela medeltiden, och importerades enbart i liten skala för de nordiska hoven. Idag är vinet en betydligt större del av svenskens vardag: enligt Systembolagets statistik för år 2016 utgjorde drycken 42 procent av alkoholkonsumtionen. För den frekvente gaskbesökaren lär dock inte denna fördelning komma som någon större överraskning.

Själv drack jag mitt första (plast)glas vin i ett nedgånget omklädningsrum under en inkilning med Lilla Träslöv, hemmahörande i en av Hallands lägre fotbollsserier. Och trots ett par tunga bakfyllor i vinets tecken har vi funnit varandra någonstans längs vägen. Jag är inte ensam. Vin har varit närvarande i människors liv under årtusenden, för såväl romare som svensk.
Bär med dig denna vetskap nästa gång du beställer ett glas rödtjut i baren på Norrlands. Du är så mycket mer än ett ”första klassens fyllesvin” – du är en kulturbärare som bygger vidare på en 7000 år gammal tradition.

nbsp;

Vinet i siffror:

42
sekunder tog det för den spanska studenten Ana Garcia att korka upp 22 vinflaskor. Världsrekord enligt Guinness Book of Records. nbsp;

3 000
hisnande meter över havet i norra Argentina ligger världens högst belägna vindistrikt, Calchaquí Valley. nbsp;

2 200 000
svenska kronor och lite till är vad du får punga ut för världens dyraste vin enligt The Telegraph. För denna nätta summa får nbsp; du en Heidsieck-champagne, årgång 1907. Tvåtusen flaskor av detta dyrbara bubbel bärgades från ett skeppsvrak 1998. Lasten var menad för Tsar Nikolas II av Ryssland, men sänktes av en tysk ubåt under första världskriget. Efter bärgningen har champagnen sålts för uppemot 275.000 dollar/flaska.
Det bör nämnas ett American Eagle årgång 1992 auktionerades för en halv miljon dollar år 2000, men detta rekord får diskvalificeras då vinsten gick till välgörande ändamål vilket trissade upp priset.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.
2023-12-21 12:10
Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?