En kvarnsten med smak av frihet


Tidningen Ergo är inte direkt känd för att lyfta fram egenföretagare och entreprenörer. Kanske är det en av anledningarna till att många avfärdar oss som ”en jävla vänsterblaska”? Att vi inte gör det beror inte på att det råder brist på företagsamma studenter och företag som riktar sig till studenter – vi får minst en gång i veckan uppmaningar om att vi borde ”skriva ett reportage” om typ lundastudenten Pelles nylanserade app som ska göra underverk för studiemotivationen – utan för att den typen av artiklar så lätt tangerar smygreklam. Vi är väldigt noga med att dra en tydlig gräns mellan redaktionellt innehåll och reklam. Uppmärksammar vi någon gång ett företag eller en produkt så är det i relation till en nyhet eller som ett exempel bland flera. En tidning som går någon annans ärenden än dess läsares, oavsett om det är en (kår)politikers eller ett företags, är inte ett oberoende nyhetsmedium utan ett propaganda- eller annonsblad.

Det där motståndet mot att skriva om egenföretagande har kanske också att göra med min egen aversion mot just entreprenörskap. Två tredjedelar av Ergoredaktionen är faktiskt egenföretagare och två tredjedelar av oss vet därmed hur oerhört tidsödande och psykiskt påfrestande det kan vara att driva eget (vilket vi klagar högljutt om, i synnerhet när deklarationstider hägrar). Mitt egna företag omsätter inte många korvören om året, men de skyldigheter jag har att bokföra, momsredovisa och göra bokslut är desamma som för de som omsätter miljonbelopp, bara i mindre skala. Jag vill därför inte ge sken av att det är enkelt att driva eget. För till och från är det faktiskt skitjobbigt. Många egenföretagare tvingas jobba sju dagar i veckan för att över huvud taget gå runt. Många bränner ut sig, blir djupt skuldsatta eller deprimerade på kuppen. Den sidan visas sällan upp i glansiga karriärmagasin.

Men: Det som för vissa är en tung kvarnsten runt halsen är en lättnad för andra. Livet som anställd kommer med strikta ramar för vilka tider man ska jobba, hur många timmar och vad som ingår i ens arbetsuppgifter. För den som inte vill ha det är en F-skattsedel en gyllene biljett till frihet. Och många som har valt att ta den där biljetten är just studenter – för vissa är företaget ett sätt att finansiera studierna, för en annan är det ett lukrativt sätt att hålla liv i en hobby och för en tredje är det en bländande karriär där studierna är bisysslan. I det här reportaget får ni träffa tre studenter som har valt att starta eget företag. Två av dem har skapat en inkomstkälla av något som många kanske ser som en hobby. För den som lyckas med den bedriften ter sig kanske den där kvarnstenen mer som en liten gråsten – en fotnot i en i övrigt självförverkligande tillvaro.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…