Foto: Rfc1394/ wikimedia commonsVilket Uppsalarelaterat tv-program skulle du vilja se?

Nya tv-program i vår

Sedan SVT play-serien “Studentens lyckliga dar” slocknade i våra webbläsare har vi suktat efter substitut som kan släcka vår törst efter snyggt förpackad studentångest och universitetsdrama i det enda medium vi aldrig tröttnar på: TV-serier. Dessa har dock lyst med sin frånvaro, så nu tar vi saken i egna händer och kokar ihop åtta nya programkoncept vi vill se ASAP!

Mästarnas mästare: Rektor edition

Istället för att debattera hur rektorsvalsprocessen egentligen bör se ut och klämma igenom rektorskandidaterna via diverse hörandeförsamlingar och konsistorieval (ja, ni hör ju hur torrt det låter), så gör vi processen kort och underhållande. De potentiella rektorerna får helt enkelt tävla i olika grenar, så som kast med liten avhandling (typ 200 sidor) och häckellöpning. De som riskerar att åka ut möts i en utslagstävling som går ut på att roffa åt sig ett blinkande lönekuvert innehållande 118 000 kronor.

 

Äntligen typ hemma

En representant från Studentboet åker hem till studenter som äntligen fått ett korttidskontrakt i andra hand och tipsar om hur man kan inreda utan att göra hål i väggarna och hur man håller värmen på vintern när hyresvärden har låst termostaten på 15 grader för att spara pengar. “Av en skokartong med en påmålad braskamin, kan du göra ett jättesnyggt skydd till kupévärmaren. Blir nästan som the real deal.”

 

Pretto and the geek

Tio litteraturstudenter paras ihop med tio teknologer för att lära varandra om saker som “hur man tvättar sina kläder (overaller)” och “hur man hittar en utbildning som leder till jobb”. Innan säsongen är slut kommer åtminstone ett av paren att gå i likadana koboltblå skaljackor och en och annan geek ha börjat röka och hålla Jean-Paul Sartres “Orden” i handen (oklart om hen läst den, men det bryr sig nog inte prettot som hen vill imponera på om, för det har inte hen heller gjort).

 

Vem vet mest?

Lundaprofessorn Dick Harrisson är programledare för det väldigt korta programmet som bara består av att han säger “Det gör jag.”

 

FUM-Slow

Formatet slow-tv har tidigare nått stora framgångar både i Finland och Norge. Fenomenet går ut på att tittaren får följa en brasa brinna upp eller Hurtigrutten från start till mål helt utan klippning. I FUM-slow-tv låter vi tittarna följa Uppsala studentkårs fullmäktigemöten – en otroligt långsam resa genom vattenkammat hår, diskussioner om könsneutrala toaletter och skinkskämt.

 

Student söker fru

Man kan tro att de lever i en bubbla där tiden stått stilla sedan 1477. Finns de ens fortfarande? Uppsalastudenter tror kanske att de bär framtiden på sin axlar, men utanför den akademiska världen ses de i bästa fall med milt överseende. Skulle verkligen en civil människa med ett rejält lönearbete vilja ta del av turerna mellan Flogsta, Ekonomikum, Uplands och Palermo? Javisst, om de rätta känslorna finns. Det tar vi reda på under speeddejting på Värmlands nation. Därefter får studenterna välja ut fyra föremål för sitt intresse som får flytta in i hens mögeldoftande studentkorridor.

 

Antikrundan

Ett gäng experter blir till sig i trasorna när till exempel Juvenalorden flashar sina föreningsstadgar och en professor emeritus visar sitt födelseattest.

 

Undercover professor

Uppsalaprofessorer klär ut sig till studenter och minglar sig in i grupparbeten och på seminarier för att ta reda på vilka studenter som egentligen drar det tunga lasset. I slutändan får de fjäskiga studenterna som gråter ut mest inför TV-teamet ett freepass för resten av terminen och ett stipendium för resterande studietid medan de studenter som kanske bara hade en dålig vecka får resttenta i oändlighet.