Vem använder både ljus och lykta på samma gång? Uppenbarligen alla som efterlyser något i sociala medier.
Foto: Kollage: Sandra Gunnarsson

Tolv uttryck vi skulle klara oss utan


Ergoredaktionen gillar att reta upp sig på småsaker. Det är ju så mycket lättare att klaga på störiga ord än på amerikanska presidentvalet. Vilka ord vill du stryka ur språkbruket?

Inspirerande

“Ingivelse”, “påverkan” är SAOL: s definition av inspiration. Seriöst, hur många av alla event som marknadsförs som inspirerande ger i verkligheten sina deltagare en blixtrande geist som får dem att ro tusen nya kreativa projekt i land? Och framförallt, hur många inspirerande föreläsare tål Sverige?


“Fräsch”

Det låter lite som “kräks” men tycks syfta på allt som är motsatsen. Något som det nästan verkar vara lagstadgat att marknadsföra med ordet är bostäder. Men skulle någon verkligen vilja köpa en smutsig lägenhet? Ofta ses det i kombination med ljust, men när det gäller människor ska vi tydligen tänka tvärtom. “Vad fräsch du ser ut efter solsemestern i Thailand, ska du inte börja sola i solarium för att fortsätta se fräsch ut?” har man fått höra. När en sallad är fräsch betyder det gissningsvis inte att den är brun. Hur ska vi ha det?

nbsp;

“Få feeling”

För vad? Okej, du fick en känsla. Det kan vara allt från att sväva på parfymerade moln till att vilja skjuta dig i huvudet med ett hagelgevär. Var lite mer specifik. Och gärna mindre töntig. nbsp;

nbsp;

“Ta till sig”

Kritik är aldrig kul att få, så här kan vi offra oss lite överseende. Det är sällan givet hur du bäst förväntas bemöta en utskällning, i och med att du antagligen inte kan få det gjorda ogjort. Men vi är jätteglada om någon kommer på ett alternativ till att “ta till sig” Ta till dig det.

nbsp;

“En” i stället för “man”

Jättefint att du försöker rädda världen från patriarkatet. För det är väl det du gör? Handlar det bara om att skylta med att du är feminist är det antagligen enklare att bara köpa en t- shirt som det står “feminist” på. Det är också mer grammatiskt genomtänkt – “en” är ändå bara objektsform av “man”.

nbsp;

“Leverera”

Alla ska leverera men vad som ska levereras är oklart. Vi ser med spänning fram mot att ordet (som myntades av idoljuryn?) banar väg in på universitetet. “Du får bara E du har inte levererat”. Varför ska jag som student leverera när inte ens postnord gör det?

nbsp;

“Freebasea”

Skön kille som inte har förberett sig inför seminariet säger: “Vi bara frebasear – det löser sig”. De andra bara, jaha har du med dig rökheroin eller?


“Diskutera i små bikupor”

Säkert myntat av någon inspirerande föreläsare som gillar att prata i bilder. I och för sig en ganska bra beskrivning av fenomenet. Nog sticker det obehagligt i hela kroppen av att behöva sitta i smågrupper och diskutera ett stycke i en bok som du helst vill elda upp.

nbsp;

“Det godaste jag ätit?”

Trenden att avsluta alla meningar med ett frågetecken hade sin storhetstid för två år sedan och kom att innebära att det vanligaste tecknet på siter som nojesguiden.se/blogg var just “?”. Lyckligtvis tycks trenden ha dött ut. Anar vi medvetna sär skrivningar som nästa grej?

nbsp;

“Det ligger i pipelinen”

Ett uttryck som syftar till att låta lite sådär googelkontor-viktig-modern-arbetsplats-käckt, men som egentligen betyder “jag har inte gjort något på grund av lathet”. Roligt och mer deskriptivt hade varit att byta ut uttrycket mot “det ligger i tarmen”, då vet man i alla fall att uppgiften snart kommer att bli gjord.. eller kanske släppt.

nbsp;

“Söker med ljus och lykta”

En standardinledning för den som försöker vara lite unik på sociala medier i sökandet av praktikplats, fastighet med jakträtt, lägenhet, recept, gummistövlar i storlek 34 osv osv. Efter en snabb googling konstateras att även dagspress lagt sig till med denna vedervärdiga fras. “God man sökes med ljus och lykta” Men gå och leta i nån jävla gruva då. För det är väl enda platsen där man kan tänkas gå omkring med både en lykta OCH ett ljus?

nbsp;

“Försvinnande goda” nbsp;

Det går inte att surfa in på en matsajt eller en blogg som behandlar föda utan att mötas av en drös vidriga ord och uttryck i stil med “försvinnande goda”, nbsp;“ruskigt goda”, “när suget kickar in” eller “omnom” – rysningar sprider sig i hela kroppen och mat är det sista du vill tänka på. Ännu värre är “knullar i mun”. SLUTA


Annons

Annons

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…