Annons

Svarar på öppet brev


Hej Fredrik Tack för ditt brev om studiemedlet. Läs hela svaret från Utbildningsdepartementet.

I slutet av februari skickade Uppsala studentkårs ordförande Fredrik Pettersson nbsp;ett öppet brev till finansminister Anders Borg, angående studiemedlet.

Nu har han fått svar.

***

Hej Fredrik

Tack för ditt brev om studiemedlet. Det är mycket värdefullt för oss på utbildningsdepartementet att få ta del av dina erfarenheter och synpunkter. Som medarbetare i den politiska staben har jag blivit ombedd att svar (sic) dig.

Det svenska studiestödet är generöst utformat och ger många personer ekonomiska förutsättningar att utbilda sig. Studiestöd ges för många olika studieformer, bland annat universitetsutbildning, yrkesutbildning och kommunal vuxenutbildning. Regeringen har vid upprepade tillfällen höjt studiemedelsbeloppet de senaste åren. I höstas beslutade regeringen också att höja fribeloppet.

Förslaget om att höja lånedelen men justera ned bidragsandelen i studiemedlet ingick som en del i det finansieringspaket på totalt 9 miljarder som finansminister Anders Borg presenterade inför vårbudgeten. Som alltid i ett budgetarbete funderar vi i departementen kring olika sätta (sic) att finansiera de skolreformer vi vill genomföra. Vi prövar och omprövar. Genom bland annat dina synpunkter har bilden för oss gjorts mycket klar att det finns ett starkt engagemang för att behålla bidragsdelen på nuvarande nivå.

Som du säkert har noterat har regeringen därför nu också landat i att genomföra höjningen av lånedelen, men inte sänkningen av bidragsdelen. Totalt innebär detta alltså höjning av studiemedlet på 1000 kronor i månaden. Jag hoppas också du känner att regeringens omprövande visar värdet på brev och synpunkter som dina.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…
2024-05-07 10:05
Alkohol är särskilt skadligt för den unga hjärnan, enligt den nya rapporten “Alkohol och hjärnan”, vilket rimmar illa…