Annons
Kristina Edström blir nytt rektorsråd för forskningsinfrastruktur.
Foto: Mikael Wallerstedt

Nytt rektorsråd knäcker gärna nötter


Infrastruktur är en viktig del av forskningen. Kristina Edström, nytt rektorsråd för forskningsinfrastruktur vid Uppsala universitet beskriver sig som en nötknäckare.

De fem rektorsråden är kallade av rektor för att arbeta med utvalda fakultetsövergripande frågor tillsammans med universitetsledningen. Nu ersätts Joseph Nordegren, seniorprofessor vid institutionen för fysik och astronomi, vars mandatperiod har gått ut, av Kristina Edström, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

– Det här känns som en spännande utmaning. Det gäller att hitta processer för att kunna jobba med helheten – både lokalt och nationellt. Vi fick inga nya resurser i forskningspropositionen och Vetenskapsrådets nya krav på medfinansiering av infrastruktur blir en knäckfråga. Men utmaningar passar mig – jag är lite av en nötknäckare , säger Kristina Edström, som är professor vid institutionen för kemi vid Ångström och prodekanus vid teknisk- naturvetenskapliga fakulteten.

Rektor Eva Åkesson betonar att Uppsala universitet ska vara en tydlig röst i diskussionen om vilka internationella infrastrukturer som ska prioriteras.

– Tidigare rektorsrådet Joseph Nordgrens påbörjade detta viktiga arbete tillsammans med universitetsledningen, bland annat med inventering av universitetets infrastruktur och med medverkan i Vetenskapsrådets referensgrupp för samverkan kring infrastukturfrågorna.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…