Foto: Lina SvenskBlöt fest. Kan vara kul, men är det värt konsekvenserna?

En majoritet har riskabla alkoholvanor

Hela 74 procent av studenter som festar dricker så mycket att de riskerar fysiska, psykiska och sociala skador. Det visar en ny rapport från IQ.

Drygt fem standardglas. Så mycket hade de över 600 studenter som deltog i den blåsstudie som genomförts av Systembolagets dotterbolag IQ och STAD (Stockholm förbygger alkohol-och drogproblem) i genomsnitt druckit på förfesten. Under 10 procent hade inte druckit alls.

– Alkoholnormen i studentlivet är mycket stark. Många kårer och nationer, liksom Studenthälsan, jobbar med preventiva åtgärder men mer måste göras. Särskilda insatser bör riktas mot den grupp studenter som regelbundet festar, där en stor majoritet självrapporterar ett riskbruk av alkohol, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ i ett pressmeddelande.

I studien ingick även självrapportering av alkoholvanor. Där framkommer att 74 procent (70 för kvinnor och 76 för män) av de studenter som besöker studentevenemang med alkohol dricker så mycket att det kan innebära fysiska och psykiska skador samt negativa sociala konsekvenser.

– Studenter som regelbundet festar kan gynnas av alkoholpreventiva insatser. En viktig insats är att utbilda serveringspersonalen på studentkårer i Ansvarsfull Alkoholservering, säger Natalie Durbeej, forskare på STAD, i pressmeddelandet.

Rapporten Berusningsdrickande i studentlivet, och ett sammanfattande faktablad, finns på iq.se.