Privat foto...

En kör utöver det vanliga

När en äkta Uppsalakör firar 25-årsjubileum så sparar man inte på krutet. Korgossar från hela världen ska nu återförenas för en storslagen konsert i Missionskyrkan. Över 100 korister kommer att sjunga tillsammans på scen, så publiken kan räkna med en storslagen upplevelse.

Sedan tidigt 90-tal har Västgöta nations manskör Korgossarna varit ett återkommande och populärt inslag på gasquer och tillställningar i Uppsala. Nu har kören sitt 25-årsjubileum, och det ska de fira stort. Ergo har intervjuat körens vice ordförande Fredrik Hoffmann för att höra om hur de planerar att fira.
– Planeringen för jubiléet har varit igång sedan 2016.

Under jubileumskonserten som ska hållas den 28 oktober i Missionskyrkan så kommer den nuvarande aktiva kören att dela scenen med gamla korgossar som återvänder till Uppsala för att vara med under uppträdande och firande. Det kommer att bjudas både på en del gamla klassiker och flera specialskrivna arrangemang.

– De kommer från hela Sverige och hela världen för att vara med, berättar Fredrik Hoffmann.
Att bli en korgosse är en utmaning i sig, och god musikalisk förmåga är ett krav. För att komma med i kören måste man klara ett inträdesprov där körens dirigent Rebecka Gustafsson och styrelsen avgör om man har vad som krävs.

–Det är alltså korister från de senaste 25 åren som nu ska förenas och bilda en enorm storkör!

Kören har ett gott rykte även på den internationella körscenen. De har flertalet gånger uppträtt utomlands och även deltagit i internationella körtävlingar.

–I den internationella körtävlingen i Riva del Garda tog vi hem alla tre prisklasser som vi ställde upp i, inklusive Grand Prix-priset., säger Fredrik Hoffmann.

Även kungligheter har visat sig uppskatta Korgossarnas skönsång. De har nämligen en kunglig anknytning i deras officiella beskyddare, Prins Daniel. Prinsen har även han fått en inbjudan till jubileumskonserten så för den som är nyfiken på kungligheter så kan ett konsertbesök kanske visa sig vara den gyllene biljetten?

När Ergo frågar körens vice ordförande Fredrik Hoffmann vad publiken kan förvänta sig under framträdandet tvekar han inte på orden. 

-Det blir manskörsmusik när den är som bäst. Mäktigt, stort och starkt.

Så för den som är nyfiken på att uppleva något extraordinärt i musikväg på hemmaplan här i Uppsala så kan Korgossarnas jubileumsfirande vara möjligheten man väntat på.