Foto: Sigrid AskerAdam Arvidsson och Idun Palmgren äter inte så ofta på Humlan, men idag har de valt kreolsk korvgryta.

Nu blir det eko på Eko

Äter du grönt, gult eller rött? Svaret får du svart på vitt om du lunchar hos Högskolerestauranger, som har börjat klimatmärka alla sina rätter.

Lunchrushen har inte riktigt kommit igång när systemvetarstudenterna Adam Arvidsson och Idun Palmgren slår sig ned vid ett bord på restaurang Humlan i Ekonomikum. På sina tallrikar har de den kreolsk kryddig korvgryta, som står överst på menyn före pankopanerad koljarygg och broccoli-och fetaostbiff. De äter sällan här och har inte lagt märke till att restaurangen börjat märka sina maträtter baserat på koldioxidavtryck.

– Men det är ju jättebra. Jag antar att det vi valt är det minst klimatsmarta, säger Idun Palmgren.

Mycket riktigt är korvgrytan rödmärkt, medan fisken är grön och det vegetariska alternativet gult. För två veckor sedan inledde Högskolerestauranger, som driver Humlan, ett EU-projekt i samarbete med företaget Carbon Cloud och Uppsala kommun. Med hjälp av verktyget Carbonate mäts varje maträtts koldioxidavtryck och får utifrån det en märkning. Röd betyder stor klimatpåverkan, gul medel och grön liten.

– Syftet är att själva få se vilken mat som är klimatsmart, samt att ge matgästerna chansen att göra bra val, säger Marlene Brolin, enhetschef för Högskolerestauranger i Uppsala.

Hon hoppas att fler ska välja vegetariskt och att konsumtionen av kött, i synnerhet från nöt och andra idisslande djur, ska minska. Jag undrar om man inte helt enkelt hade kunnat helt välja bort de alternativ som rödlistas på menyn.

– Folk vill ändå ha pannbiff. Vi måste ha gästerna med på tåget, men vi hoppas att de nu ska få mer insikt i hur mat påverkar. Om ingen efterfrågar pannbiff kommer vi inte heller servera det, säger Marlene Brolin.

Tanken är också att den grönmärkta rätten ska ligga överst på menyn, vilket dock Humlan verkar ha missat idag. Om en månad kommer man som del i projektet att göra en jämförelse med restaurangens försäljning under våren för att se om initiativet har gjort någon skillnad för matgästernas val.

Adam Arvidsso och Idun Palmgren tror att de skulle ha ätit korvgryta även om de noterat klimatmärkningen.

– Men jag skulle åtminstone ha tänkt på saken, säger Idun Palmgren.