Foto: Sigrid AskerAnna Solander och Therese Christoffersson vill ta ett helhetsgrepp på jämlikhet i universitetsvärlden. Deras program kan handla om allt från toalettköer till bostadsfrågor.

Helhetsgrepp på herrsällskap och toalettköer

Hur jämlik är egentligen universitetsvärlden? Det vill Anna Solander och Therese Christoffersson undersöka i nya programmet "Fempodden", som sänds i Studentradion.

Det började med att de träffades på nationsklubb i våras, där Therese Christoffersson var arrangör och Anna Solander spelade.

– Jag tyckte att Anna verkade vara en kompetent person och att vi delade värderingar, så jag kontaktade henne och frågade om hon ville göra en podd ihop, berättar Therese Christoffersson.

Anna Solander behövde ingen betänketid att tala om innan hon svarade ja, och nu har ”Fempodden” sänts i två avsnitt i Studentradion. Det senaste handlade om Medicinska föreningen, som för ett par år sedan väckte mycket kritik då inbjudan till en togasittning innehöll en film med en våldtäkt.

– Vi pratar inte främst om enskilda händelser utan om mönster och attityder, och hur de bemöts. Föreningar som gör något olämpligt brukar få skriva åtgärdsplaner, men man kan fråga sig om åtgärder inifrån alltid är rätt väg, säger Anna Solander.

”Fempodden” vill vara relevanta just nu, och granska och kartlägga Uppsalas studentliv ur ett jämlikhetsperspektiv. De planerar bland annat att undersöka bostadsmarknaden utifrån etnicitets-, funktionalitets- och klassperspektiv, och hur det ser ut på nationerna – vem är kurator och vem plockar disk?

– Kanske visar det sig vara jämlikt på nationerna, i sådana fall blir programmet förstärkande. Jag är sugen på att titta på Snerikes, som har jämlikhetsgrupper. Fungerar de bra ska de såklart ha cred, säger Anna Solander.

Med ”Fempodden” vill de fylla en lucka. Therese Christoffersson och Anna Solander har saknat ett program som tar ett helhetsgrepp på jämlikhet i studentlivet. Programmet kommer att kunna handla om såväl långa köer till tjejtoaletten som vad som egentligen händer inom de slutna herrsällskapen.

– Det finns ju obegränsat med saker att prata om, säger Therese Christoffersson.

– Utifrån vår lilla erfarenhet har vi märkt att börjar man titta på ett ämne öppnas minst tre nya dörrar, instämmer Anna Solander.

Hon har erfarenhet från Feministiska Psykologstudenter (FEMPSYK), och Therese Christoffersson från Feministiska Samhällsstudenter (FEMSAM), så jämlikhetsfrågor är de vana att diskutera. Däremot är båda är helt nya på att göra radio. Först hade de tänkt sig en helt webbaserad podd, men upptäckte möjligheten att använda Studentradions studio och få bättre förutsättningar att nå ut. Under den korta tid de hållit på har de lärt sig mycket, om att planera innehåll, strukturera och klippa.

– Det svåraste med att göra radio är att hålla sig kort – det finns ju så mycket att säga, säger Therese Christoffersson.

Under de senaste veckorna har de lagt åtskilliga timmar på podden. Therese Christoffersson läser ekonomisk historia och Anna Solander gör just nu sin praktik på psykologprogrammet, så dygnen kan vara fulltecknade. Men det är det värt, tycker de. Förutom att de har väldigt roligt tillsammans känner de att de gör något viktigt.

– Vi gör det här av en anledning. Utbildning är en så himla viktig fråga, både individuellt och ur ett samhällsperspektiv. Läkare till exempel är en samhällsgrupp med makt, så det spelar roll vad som anses okej bland de som läser läkarprogrammet, säger Anna Solander.

Hur tycker ni att universitetsvärlden ligger till när det gäller jämlikhetsfrågor?

– Det är svårt att svara på generellt, det beror helt på vilka aspekter och nivåer man tittar på. Det är därför vår kartläggning behövs, säger Therese Christoffersson.

Fempodden sänds i Studentradion varje fredag kl 18 och finns även som podd på Soundcloud, att lyssna på när som helst.