Wikimedia commons/ Louis Miguel Bugalio SánchezVill du skaffa hamster eller annat sällskapsdjur bör du först kolla vad både hyresvärden och hyresnämnden säger.

Vem får ha fyrbent sällskap i studentlyan?

Är du sugen på att skaffa katt, hund eller hamster? Alla hyresvärdar tillåter inte husdjur i bostaden. Enligt hyreslagen finns det dock gränser för vilka förbud som får upprättas.

Läs om hela Flogstas favoritdjur, Ingefära:

Social Flogstaprofil hittar alltid hem

Mer än en fjärdedel av alla svenska hushåll hade hund eller katt 2012, visar en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Många har kanin, marsvin eller hamster. Också i studentbostäder förekommer husdjur, men det är inte alla hyresvärdar som tillåter det. Studentstaden har olika regler för olika områden.

– I de äldre lägenheterna får man ha husdjur, men inte i korridorerna. Inte heller i våra nyproducerade lägenheter är det tillåtet, säger Ida Andersson på Studentstaden.

Vad förbudet beror på kan hon inte uttala sig om, men menar att det är ett beslut som har fattats högre upp.

– Jag tror det har att göra med att det ska vara allergivänligt, säger Ida Andersson.

Hyreslagen ger dock begränsat utrymme för hyresvärdarna att ställa krav på hyresgästerna. Björn Collin, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det måste finnas skäliga villkor för att förbjuda husdjur. Studenter borde inte ha en sämre ställning än andra hyresgäster.

– I vissa fall kan det finnas acceptabla skäl för ett förbud mot husdjur, tex. när det gäller lägenheter som är avsedda för allergiker. Även i korridorsboenden skulle det kunna anses vara befogat med förbud, i vart fall när det gäller hund och katt. I studentlägenheter däremot borde samma regler gälla som i andra hyresrätter, säger Björn Collin.

Han rekommenderar den som har eller vill skaffa husdjur trots att hyresvärden säger nej att vända sig till hyresnämnden, inte att bryta mot reglerna.

– Det är svårt att säga vad som blir följden i det enskilda fallet. Riskera inte att bli uppsagd, utan be om en villkorsändring i kontraktet, säger Björn Collin.