Foto: Sigrid AskerAndreas Hydén och Matilda Kewenter ska börja på läkarprogrammet.

”Uppsala är gulligt”

Idag önskas vårterminens nya studenter välkomna. Studentambassadörer, nationer och Studenthälsan är några som var på plats i universitetshuset för att ge de nyanlända en bra start i lärdomsstaden.

Foto: Sigrid AskerFredrik Örn, Tijana Barac och Bashar Elias är studentambassadörer.

Det nyligen återinvigda universitetshuset sjuder av liv denna fredag. Många av besökarna tittar efter vägbeskrivningar och ser nyfikna ut. En kille i röd jacka ger dock intryck av att vara väl bekant med platsen.

– Hej, kan jag hjälpa till med något?, frågar han Ergo.

Bashar Elias är studentambassadör, som till vardags läser till lärare. Hans roll är att guida de många nyanlända studenter som är här för att gå på välkomstmottagning. Förutom ceremoni i aulan, där bland annat rektor medverkar, erbjuds bussresor runt staden och senare fika på kåren.

– Jag guidar och svarar på frågor. Det känns som ett viktigt uppdrag att representera universitetet och dela med sig av vår historia till de som är nya. Jag har själv varit där, säger Bashar Elias.

Vi vandrar vidare genom mässhallen, som är full av stånd. Studenthälsan är representerad, liksom kårer, nationer och föreningar. På övre planet står Matilda Kewenter, 20, och Andreas Hydén, 21. Hon kommer från Göteborg och han från Stockholm, de träffades första gången idag.

– Vi kom hit med en läkarstudentgrupp från Facebook, säger Andreas Hydén.

Att plugga till läkare är något de båda ser fram emot. Matilda Kewenter tänker främst på allt hon kommer att lära sig.

– Jag tror det kommer bli jobbigt och förhoppningsvis kul, säger Andreas Hydén.

– Ja, det kan nog vara mycket att plugga, tror Matilda Kewenter.

Båda har redan lyckats hitta bostad i andra hand. De tror att de kommer att trivas bra i Uppsala.

– Uppsala är gulligt, fina hus. Jag sökte hit för att Stockholm inte är så roligt som studentstad, säger Andreas Hydén.

Nu tänker de ge sig in på att välja rätt nation. De är överens om att det inte blir helt lätt, eftersom alla representanter säger att just deras nation är bäst.