Wikimedia commons/SajoRNakna statyer vid Universidad Pontificia Bolivariana. Studenter däremot har uppmanats att täcka sig.

Studenter protesterar i minikjol

Universitetet uppmanade kvinnliga studenter att inte distrahera omgivningen med sin klädsel. Både män och kvinnor protesterade genom att klä sig i korta kjolar och shorts.

”Ingenting är mer olämpligt än att distrahera dina kurskamrater eller lärare. Av den anledningen råder vi dig att inte bära urringade eller åtsittande kläder och korta kjolar”. Så stod det på colombianska Universidad Pontificia Bolivarianas hemsida under rubriken ”Hur du klär dig på universitetet”. Många studenter reagerade på det enligt dem tydligt sexistiska rådet, och förra veckan genomfördes en kampanj som gick ut på att alla, oavsett kön, skulle komma till universitetet i kort kjol eller shorts. Uppropet började i sociala medier under hashtag #UPBEnFalda (UPB i minikjol).
”De som tror att vi slåss för vår rätt att bära kort kjol och urringat har väldigt fel. Vad vi kräver är ett slut på budskap som uppmuntrar bristande respekt för kvinnor”, skriver studenten Helena Múnera på Twitter.
Kampanjen har fått stöd från stadens borgmästare, Daniela Maturana.
”Att en kvinna bär kjol eller shorts eller vad hon nu vill bära, betyder inte grönt ljus för trakasserier”, skriver hon Twitter.
Från universitetets sida försvarar man sig med att uppmaningen bara var ”allmänna råd” till nya studenter, och att det inte handlar om att försöka införa någon klädkod. Texten på hemsidan är nu borttagen, enligt BBC.