Foto: Sanna Svanström Mette Nordqvist, Helena Frestadius, Martin Dannelind och Julia Ekman tillsammans med sin Grease Lightning.

Full fart på Forsfestival

Valborg på en måndag betyder en extra lång firarhelg – men Forsfestivalen har redan kört på i snart en vecka. Ergo åkte ut till Ångströmslaboratoriet för att kolla av stämningen inför ett fartfullt flottrace.

Foto: Sanna SvanströmMikaela Seleborg är årets flottkarl.

”Jag orkar inte mer, vill inte vara kvar…” Från en musikanläggning dunkar Markoolios gamla hit ”Jag vill åka hem”, men ingen på gräsplätten bakom Ångströmslaboratoriet verkar vara sugen på att vara någon annanstans. Skådeplatsen för Forsfestivalen är fylld av folk som ser ut att njuta av flottbyggande och häng i den försiktiga solen.

– Vädret har varit fram och tillbaka, men vi har inte haft något regn, säger Mikaela Seleborg, forskarl. 

Tituleringen betyder att hon är projektledare för Forsränningen och Forsfestivalen, och i cirka ett år har hon lett gruppen som planerat de traditionella evenemangen. Forsfestivalen började i lördags och totalt är 120 flottar anmälda till Forsränningen. De byggs alla på området, och runt omkring oss kan man se allt från båten från den tecknade filmen Madagaskar till Uppsala slott och en Batmobil. Forsfestivalen har dock innehållit mycket mer än flottbyggande.  

– Festivalen har Hollywoodtema, så aktiviteterna är inspirerade av det. Igår hade till exempel vi ett filmquiz. Vi har ett pubtält där vi har haft komiker och livemusik, sen har vi haft andra aktiviteter och tävlingar under dagarna, säger Mikaela Seleborg.

Hur tas det emot av de anställda att det pågår en festival en hel vecka utanför deras arbetsplats? Mikaela Seleborg säger att festivalen ses som en rolig grej även av de som arbetar på universitetet, och en hel del personal går ut under rasterna för att ta en titt på flottarna och kanske käka lunch i tältet.
– Jag tror de tycker att det är roligt, föreläsarna vet ju om att det kommer att vara festival. Eftersom det ligger så nära kan man smita ut en sväng på rasten och sen komma tillbaka in, säger hon. 

Till vardags läser hon passande nog till civilingenjör inom miljö- och vattenteknik. Men hon kommer inte att ränna själv.
– Det har jag inte tid med, tyvärr. Men det kommer bli en väldigt rolig ränning, det är bra fart i fallen, säger Mikaela Seleborg.

Bland de som är sugna på att testa på Fyrisåns strömmar finns Mette Nordqvist, Julia Ekman, Martin Dannelind och Helena Frestadius. Det är första gången de ska ränna och deras flotte blir en musikalkändis.

– Det fick bli Grease Lightning. Jag hade sett filmen för ett tag sedan och det kändes kul. En bil är också en bra förebild för en flotte formmässigt, säger Julia Bergman.

De andra nickar. Första gången man ger sig på att göra en flotte vill man göra något som är genomförbart
– Men nästa gång kanske man kommer att satsa på ett tvåvåningshus, säger Martin Dannelind, som kommer få spela Sandy ombord på flotten.

Resten av gänget, som alla pluggar till civilingenjör inom IT, kommer på temat även att klä sig som bilmekaniker. Förberett sig inför flottbyggandet har de gjort genom att kolla på youtube-videos.

Har ni några knep ni ska tänka på under själva rännandet då?

– Vi har fått tipset att ducka under broarna, eftersom det är så mycket vatten i år, säger Julia Ekman. 

– Annars är det nog bara att försöka att inte ramla i! Skrattar Mette Nordqvist.

Solen har kommit fram men en envis vind stjäl ibland en obevakad frigolitbit som flyger över området. Några killar bär en flotte som ser ut som en badanka – ett klassiskt flottmotiv –  fram över gräsmattan.

Planen är att Grease Lightning-gängets flotte ska vara klar på fredagen. För tre av fyra är det första gången de firar valborg i Uppsala, och de ser fram emot några helspäckade dagar. Ergo frågar gänget om flottracet kommer påverka deras festbenägenhet.

– Man kommer väl att ta det lite lugnt på söndagen, med tanke på att det är blåstest på morgonen, säger Helena Frestadius. De andra håller med men inflikar också:

– Men annars är det är det bara att köra!