Wikimedia commons/ ColinEtt stort antal e-postkonton vid Uppsala universitet har fått bedrägerimejl som kräver pengar för att hålla tyst om porrsurfande.

Porrbluff drabbar UU-mejl

E-postkonton tillhörande Uppsala universitet har fått mejl som uppger att användaren blivit hackad i samband med besök på porrsajt. Det rör sig om bedrägeri och mottagarna uppmanas att inte svara.

 Ett stort antal användare har via Uppsala universitets e-post fått meddelande om att deras konton har blivit hackade i samband med att de porrsurfat. Avsändaren föreslår att mottagaren ska betala 700 dollar för att bevara ”hemligheten”. Mejlen ser ut att vara skickade från ett konto som tillhör Uppsala universitet, sannolikt för att mottagarna ska tro att deras konton är hackade.

– Väldigt många har kontaktat oss angående dessa mejl. Det är svårt att säga hur många mejl det rör sig om för många har säkert bara kastat dem, säger Veronika Berglund på säkerhetsavdelningen vid Uppsala universitet.

Från och med 21 september har det inkommit uppgifter om konton vid Uppsala universitet som har mottagit den här typen av bluffmejl. Veronika Berglund uppmanar alla som får mejlen att kasta dem i skräpkorgen.

– Betala under inga omständigheter in några pengar. Man kan polisanmäla om man vill, men jag tror inte att polisen gör så mycket mer än för in det i statistiken, säger hon.

Uppsala universitet är inte ensamt om att ha drabbats av bedrägerimejlen. Dagens Nyheter skrev i förra veckan att uppskattningsvis tusentals svenskar har fått mejl där de uppmanas att sätta in pengar för att dölja sitt påstådda porrsurfande.

– Den här formen av utpressningsmejl har inte varit så vanlig tidigare, men det vi ser är kanske tredje generationen nu, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum till Dagens Nyheter.