Annons
En professor vid Örebro universitet sägs ha trakasserat medarbetare under många år.
Foto: Wikimedia commons/ Sebastian F

Trakasserianklagad professor slapp samtal


Utredningen gjorde gällande att professorn utsatt en medarbetare. Den anklagade personen undvek dock påföljd genom att ta tjänstledigt sista tiden före pension.

Under minst tio års tid ska en professor vid Örebro universitet ha systematiskt trakasserat medarbetare. Personerna bakom anklagelserna har av rädsla för repressalier velat vara anonyma, varför ärendet tidigare inte har kunnat utredas. I februari 2018 gjordes dock en formell anmälan mot professorn, av en medarbetare som menar att hen trakasserats på grund av etnisk härkomst och kön.

Den utredning som nu gjorts visar att medarbetaren har blivit utsatt för kränkande särbehandling. nbsp;

– Trots att medarbetaren var sjukskriven, hade professorn varit väldigt krävande gentemot personen, vilket man inte får vara. Ett kränkande beteende har förekommit men vi bedömde också att det hade upphört, det hade inte hänt något mer sedan oktober 2017, säger Johan Schnürer, rektor för Örebro universitet, till Universitetsläraren.

Professorn kallades till samtal men var vid det tillfället på semester. Därefter tog hen tjänstledigt de sista månaderna fram till pension, så samtalet kom aldrig till stånd.

– Det är ledsamt att professorn ”kom undan” på det viset. Jag tror att det hade varit bra för de andra inblandade om det hade blivit en faktisk konsekvens, säger Jens Ekengren, ordförande i Saco-S vid Örebro universitet till Universitetsläraren.

Professorn ska i dagsläget helt ha lämnat universitetet och kommer inte att ha en emeritusroll. Från Saco-S sida anser man att universitetet borde göra en utredning för att se vilka lärdomar man kan dra av ärendet.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…