Foto: Anneli ModinPeter Götlind, intendent på Ekonomikum, bredvid gasolbrasan som finns i skyddsrummets mitt. Här är tanken att det ska kännas som att man sitter runt en lägereld.

En bombsäker studieoas

Vad sägs om att studera framför en lägereld under en stjärnhimmel? Snart öppnar det nya studielandskapet på Ekonomikum, till hälften inrymt i ett skyddsrum. Ergo fick en rundvandring i en lokal lika bomb- som stilsäker.

Foto: Anneli ModinLängs med väggarna finns sittskåp att krypa in i. Se fler bilder på länken nedan!

230 platser

I det nya studielandskapet finns 100 tysta läseplatser och 130 grupparbetsplatser. Här finns också bokningsbara rum för mellan en till sex personer.
Rummen är ritade av arkitekt Jonas Kjellander, Sweco.
Träinredningen är gjord av Mobackens trähantverk och ihopsatt av IR bygg.
Stjärnhimlen är ritad av Eric Stempels, forskare i astronomi vid Uppsala universitet.
Invigning hålls 27 februari.

Skorna byts ut mot tofflor innan vi får kliva in i det nya studielandskapet som snart ska invigas på Ekonomikum. Intendent Peter Götlind visar vägen och tar med oss in i den nybyggda läsesalen. Väl i rummet känns det som vi hamnat i Star Trek. I taket syns en stjärnhimmel, färgerna på möblerna går i grått och rött och ventilationen avger ett tyst brummande som påminner om ett rymdskepps motor. I mitten tronar något som kanske avviker från rymdliknelsen något – en gasolbrasa. Peter Götlind berättar att arkitekten Jonas Kjellander designat de centrala platserna så att det ska kännas som man sitter runt en lägereld. Elden fyller också en viktig funktion i och med att läsesalen är inrymd i ett skyddsrum som inte har några fönster.

– När man pluggar behöver man något att vila blicken på, då finns den här elden som man ser från nästan alla platser i rummet, säger Peter Götlind.

Att utrymmet ursprungligen är byggt för att kunna användas som skydd vid kris har inneburit en del utmaningar när det gäller ventilation, ljud och ljus. Men begränsningarna har också lockat fram nya idéer och lösningar, så som eld och lysande stjärnhimmel. Himlen i salen är en flirt med Ekonomikums närhet till Observatoriet och är ritad av Eric Stempels, forskare i astronomi vid Uppsala universitet. Den föreställer stjärnhimlen sedd från olika platser på jorden.

– Han har skojat om att han får gå hit för att ha visningar om det är mulet ute, säger Peter Götlind.

I rummet finns fler detaljer som flirtar: de så kallade Eva-stolarna som fanns på plats när Ekonomikum byggdes har gjort en comeback, och de röda fåtöljerna som syns i sittskåpen är inspirerade av sofforna i Carolinas c-sal. Och när det gäller just sittplatser, är alternativen många. Runt elden kan man sjunka ner i fåtölj med fotpall eller krypa in i någon av de äggformade fåtöljerna, utrustade med både laddstation och lampa. Möbler som agerar skygglappar känns smart. Och för oss som kräver ytterligare inramning finns sittskåpen – kojor längs med väggarna som man kan klättra upp i.

Minsta lilla detalj känns genomtänkt och påkostad. Men har de funderat på att studenter kommer börja bo här? Vägra gå hem? Sova?

– Vi får väl se hur det kommer att användas. Det ska vara öppet mellan 05-02, sedan kommer väktarna och ser till att det är tomt. Men jag räknar med att det kommer bli kö. Studenterna kommer behöva lägga om sin dygnsrytm för att få en plats.

Utanför skyddsrummet finns utrymme för grupparbeten och mat. Här är det ljust och fräscht med färger som går i vitt, grått och grönt. På väggarna sitter breda bårder av något som ser ut som mossa.

– Det är färgad fönsterlav och ska fungera som ljudabsorbent. Tanken med den gröna färgsättningen är att den ska ansluta till uterummet, gräsmattan utanför.

I samma utomhusanda har man även designat den stora gruppsoffa som möter en i entrén – byggd i ek, med säte som gräs och kuddar som stenar.

För alla som försökt värma mat på Ekonomikum är köket, som är utrustat med 18 mikrovågsugnar, ett välkommet tillskott. Så även den höj- och sänkbara diskbänken som underlättar för att även de som sitter i rullstol ska kunna skölja ur sina matlådor.
Hela studentlandskapet är tillgänglighetsanpassat, även om det kan bli svårt för alla att ta sig upp i de högsta sittskåpen.

– Alla platser är inte anpassade, men det finns anpassade platser av varje typ, säger Peter Götlind.

Kostnaden för det nya studentlandskapet uppgår till 14 miljoner kronor, mycket på grund av att skyddsrummet krävt så många speciallösningar. Och även om jag efter rundturen kan konstatera att det är den mest spejsiga och mysiga miljön på hela campus, kan jag inte låta bli att fundera på om det verkligen är rimligt att lägga så mycket pengar på ett så pass spektakulärt bygge? Huset är ju redan trångt och fler hade ju fått plats om man bara byggt två stora läsesalar?

– Vi har fått möjlighet från rektor att skapa inspirerande läsplatser av allra högsta kvalitet i en till synes hopplös lokal – ett skyddsrum utan fönster. Platser som vi hoppas ska göra Uppsala universitet än mer attraktivt som lärosäte.