Foto: Marcus NybergDet var på platsen för en arkeologisk utgrävning för studenter som inbrottet skedde. Personerna på bilden har inget samband med texten.

Föremål för 200 000 stals vid utgrävning

Under en arkeologisk utgrävning gjordes ett inbrott i en container och universitetet förlorade föremål värda över 200 000 kronor.

Studenter som läser Arkeologi B respektive avancerad nivå arbetar som del av kursen med en utgrävning i Fyrislund. Under en natt hade någon brutit upp låset på en container på platsen och stulit ett antal föremål tillhörande Uppsala universitet.

– Det var en gps-mottagare och en gps-hållare som tillsammans var värda 203 000 kronor, säger Susanne Carlsson, prefekt på Institutionen för arkeologi och antik historia.

Dessutom försvann diverse verktyg och arbetskläder. Inbrottet har drabbat verksamheten på flera sätt.

– Förutom kostnaderna har det inneburit praktiskt stök. Nu ser vi till att ta med oss värdefulla saker när vi lämnar platsen. Vi har kunnat lösa det så att studenterna kan slutföra kursen, säger Susanne Carlsson.

Brottet har anmälts till polisen och man har även kontaktat säkerhetsavdelningen vid Uppsala universitet. Förhoppningen nu är att få någon form av ekonomisk ersättning.

– Det hela är väldigt tråkigt. Vi har inte jättemycket pengar. Det är bara att bita i det sura äpplet, säger Susanne Carlsson.