Pressbild AmastenSåhär kommer det att se ut i nya Sjöberg centrum i Sollentuna där 80 studentbostäder ska byggas.

Studentbostäder importeras från Kina

Ett helt nytt studentbostadsområde ska uppföras på ett år. Moduler med 80 hyresrätter kommer att importeras från Kina.

Pressbild AmastenJan-Erik Höjvall är vd för Amasten, bolaget som ska importera moduler från Kina.

Fastighetsbolaget Amasten, som ägs av bland annat Ica-handlarna, storsatsar på modullägenheter från Kina. De har hittills projekt i bland annat Umeå och Timrå. Nu tillkännages att Amasten tänker uppföra 80 studentlägenheter i Sollentuna.

– Det kommer att gå väldigt fort. Studenterna kan flytta in redan den 1 oktober nästa år, säger Jan-Erik Höjvall, vd vid Amasten till SvD.

Import av moduler beräknas bli betydligt billigare än en vanlig byggnation på plats. Enligt Jan-Erik Höjvall pressas priserna med 20 procent. För studenterna kommer hyran att ligga på 6 500 kronor i månaden för en etta och 9 000 för en tvåa. För tvåorna erbjuds så kallade kompiskontrakt.

– Om vi låter två stå skrivna på kontraktet så vet vi att ingen skor sig på den andra, säger Jan-Erik Höjvall till SvD.

1 oktober 2019 släpps de 80 bostäderna till köande. De som bjuds in är studenter skrivna i Sollentuna. Samtidigt rivs det befintliga Sjöberg centrum, där modulerna ska uppföras. Tidigare ägaren av Sjöberg centrum, Prime Living, var också specialiserat på modullägenheter men hamnade i kris.

– Men till skillnad från Prime Living har Amasten svensk standard i de moduler som vi låter bygga, hävdar Jan-Erik Höjvall till SvD.

Det innebär förstås en del utmaningar. Bland annat måste vattenkranarna i modulerna bytas ut eftersom vattentrycket är högre i Sverige än i Kina.