Annons
Sjöberg centrum
Så här kan det nya området kunna komma att se ut.
Foto: Pressbild Amasten

Studentbostäder importeras från Kina


Ett helt nytt studentbostadsområde ska uppföras på ett år. Moduler med 80 hyresrätter kommer att importeras från Kina.

Fastighetsbolaget Amasten, som ägs av bland annat Ica-handlarna, storsatsar på modullägenheter från Kina. De har hittills projekt i bland annat Umeå och Timrå. Nu tillkännages att Amasten tänker uppföra 80 studentlägenheter i Sollentuna.

– Det kommer att gå väldigt fort. Studenterna kan flytta in redan den 1 oktober nästa år, säger Jan-Erik Höjvall, vd vid Amasten till SvD.

Import av moduler beräknas bli betydligt billigare än en vanlig byggnation på plats. Enligt Jan-Erik Höjvall pressas priserna med 20 procent. För studenterna kommer hyran att ligga på 6 500 kronor i månaden för en etta och 9 000 för en tvåa. För tvåorna erbjuds så kallade kompiskontrakt.

– Om vi låter två stå skrivna på kontraktet så vet vi att ingen skor sig på den andra, säger Jan-Erik Höjvall till SvD.

1 oktober 2019 släpps de 80 bostäderna till köande. De som bjuds in är studenter skrivna i Sollentuna. Samtidigt rivs det befintliga Sjöberg centrum, där modulerna ska uppföras. Tidigare ägaren av Sjöberg centrum, Prime Living, var också specialiserat på modullägenheter men hamnade i kris.

– Men till skillnad från Prime Living har Amasten svensk standard i de moduler som vi låter bygga, hävdar Jan-Erik Höjvall till SvD.

Det innebär förstås en del utmaningar. Bland annat måste vattenkranarna i modulerna bytas ut eftersom vattentrycket är högre i Sverige än i Kina.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…
2024-03-15 18:48
Under fredagen bjöds det in till dansträning på Campus 1477, ett ypperligt tillfälle att öva stegen inför lördagens bal…
2024-03-08 09:09
Den 16 mars högtidlighålls Uppsala studentkårs 175-årsjubileum med en bal på slottet. Ergo har pratat med en av…