Annons
Rektor Eva Åkesson
"Vi måste hålla i och hålla ut, för att hålla universitetet fortsatt öppet och för att ni studenter ska få uppleva så mycket som möjligt av det som hör studentlivet till.", skriver Eva Åkesson i sitt brev till studenterna.
Foto: Mikael Wallerstedt/Pressbild UU

Rektors uppmaning till studenterna: ta ett personligt ansvar


“Håll avstånd, tvätta händerna, var hemma om du är sjuk och testa dig vid minsta symptom.” Uppsala universitets rektor har skrivit ett öppet brev till studenterna med uppmaningar om att ta ansvar för att minska risken för smittspridning.

Universitetet skickade under förmiddagen idag, onsdag, ut ett öppet brev från rektor Eva Åkesson till studenterna där hon ber om hjälp för att minska smittspridningen av corona.
– Nu börjar det komma studenter från olika hörn av Sverige och världen och då finns förstås en oro för smittspridning, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.
Hon menar att kårerna, nationerna och föreningar har gjort ett jättejobb med att coronasäkra sina välkomstmottagningar, och att brevet är en uppmaning och påminnelse till den enskilda studenten att inte glömma sitt personliga ansvar.
– I slutet av förra terminen blev det ju trångt på till exempel Ekonomikum och nu när folk kommer tillbaka till stan gäller det att man kommer ihåg hur viktigt det är att hålla avstånd.
Universitetet och rektor har inget mandat att stänga nationer eller bryta upp kårer och föreningars mottagningar utan kan bara uppmuntra och vädja om att ta ansvar.
– Vi vet hur viktigt det är att starten blir bra för de nya studenterna. Därför vill vi så gärna kunna hålla universitetet öppet så långt det går, säger Pernilla Björk.

Nedanför kan du läsa rektors brev i sin helhet.


Annons

Annons

Varmt välkomna till Uppsala universitet.

Studenter, vi behöver er hjälp!

Uppsala och Visby är fantastiska studentstäder. Så här i början av terminen hjälps alla åt för att ni ska känna er välkomna. Vi hoppas kunna bidra till att ge er en bra start, både i och utanför studierna. Många av er är långt hemifrån och vi vet att välkomnandet betyder mycket för att hitta nya vänner och få ett sammanhang.

Samtidigt är vi mitt i en pågående Coronapandemi. Vi har gjort många förändringar för att minska smittspridningen: Fler digitala inslag i utbildningarna, skyltar för att hålla avstånd i våra lokaler, glesare mellan stolar, mindre studiegrupper och handsprit i snart vartenda hörn.
Och vi vet att kårer, programföreningar och nationer gör sitt allra bästa för att det ska vara möjligt att känna sig välkommen utan att trängas.

Men jag vill uppmana var och en av er att tillsammans med oss ta ett personligt ansvar. Håll avstånd, tvätta händerna, var hemma om du är sjuk och testa dig vid minsta symptom. Det är gratis och man får tid direkt! Ta hellre cykeln eller promenera än att åka kollektivtrafik. Följ den vägledning som finns på ditt campus.

Vi måste hålla i och hålla ut, för att hålla universitetet fortsatt öppet och för att ni studenter ska få uppleva så mycket som möjligt av det som hör studentlivet till.

Eva Åkesson
Rektor, Uppsala universitet.

Läs mer

2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…