Foto: Daniel ÅhlinSiriusspelaren och Uppsalastudenten Karl Larson planerar en hel del för att få sina två liv att gå ihop. Denna termin har han valt att trappa ned studierna eftersom Sirius spelar i Allsvenskan, vilket kräver mer fokus.

Match: studier vs elitspel

26-årige Karl Larson har spelat elitfotboll i Sirius samtidigt som han studerat vid Uppsala universitet i mer än tre år. Jobbigt?
– Om jag hade vetat hur tufft det är att kombinera studier med fotboll på så pass hög nivå hade jag nog faktiskt inte gjort om det.

Kort om Karl Larson

Ålder: 26

Bor: Luthagen

Familj: Sambo, Mateja Kovacevic, som medverkade i Ergo #8.

Så kan en vanlig dag se ut: Vi tränar ofta mellan 10 och 12 eller mellan 15 och 17 på dagarna. Ibland har vi dubbelpass men det är inte så ofta. Ofta kanske man är i skolan från 8 till 9. Sedan har vi första träningen vilket då gör att man missar första föreläsningen. Sedan är man tillbaka efter lunch med föreläsningar fram till 17.

Intresse: Just nu har jag fastnat lite för aktier och fonder. Jag tycker sådant är intressant, lite teknisk analys av aktier och sånt.  Det har gått ganska bra men jag är ingen börshaj än så länge (skratt).

Bästa kurs jag läst på universitet: Mekanik 2.

Här pluggar jag helst:
Hemma hos kompisen Oscar.

Äter helst: Kroatisk mat. Balkanmat. (tjejen är från Kroatien).

Läser:
Svenska deckare, gärna Lars Kepler.

Lyssnar på: Gillar P3 dokumentär och Spår. Lyssnar ofta under bussresor. Vid cykel till skolan blir det ofta musik.

Vi möts på Ekonomikums nedervåning. Ännu – fredag eftermiddag – inte helt folktom men ändå behagligt lugn jämfört med våningen ovanför, där både föreläsningssalarna och restaurangen Humlan finns. Karl Larson är punktlig och ger ett världsvant intryck.
För fem år sedan beslutade han sig för att flytta från Brommapojkarna till Sirius och från Stockholm till Uppsala. Huvudanledningen var möjligheten att spela för Uppsalaklubben. Idag är han gjuten i startelvan i Sirius – som under bara några år avancerat från Division 1 till Sveriges högsta division Allsvenskan. Det speciella med Karl Larson? Att han samtidigt studerar ingenjörsprogrammet i energisystem vid Uppsala universitet.

– Jag sökte in till ingenjörsprogrammet mitt första år i Uppsala. Då kom jag in men valde att tacka nej, eftersom jag kände att det skulle bli för mycket. Sedan testade jag att läsa ekonomi en dryg termin, men kände att det var något jag inte riktigt brann för. Därför kände jag att jag ville testa ingenjörsprogrammet.

Han passar även på att lovorda den hjälp han fick i samband med beslutat att ändå hoppa på ingenjörsprogrammet:

– Jag hade ett möte med en studievägledare innan och förklarade min situation. Hon trodde att det skulle bli tufft med mitt upplägg, men att det skulle kunna fungera. Hon har hjälpt mig mycket.

Och visst har det varit tufft. De första tre åren var det ”plattan i mattan” som gällde – studier på 100 procent. Den här terminen är han registrerad på kurser motsvarande 20 högskolepoäng. Nedtrappningen motiverar han så här:

– Det är roligare att det man väl gör i skolan blir bra, istället för att slafsa ihop något bara för att det ska hinnas med. Första tre åren var lite så, ibland förstod jag inte vad jag höll på med, säger han och skrattar.

Han berättar att det krävts noggrann planering för att få allt att gå ihop. Att spela i Division 1 eller till och med i Superettan är helt enkelt inte samma sak som att spela i Allsvenskan. Men inte på grund av att träningarna blivit fler eller längre, som det kanske vore lätt att tro. Nej, i stället har det handlat om det mentala. Att alltid tvingas vara på tårna för att kunna leverera både på planen och i plugget.

– Skillnaden är att det är mer mentalt påfrestande att spela i Allsvenskan. Det krävs större fokus för att kunna prestera. Fotbollen är en så stor del av mitt liv och det man tänker på största delen av dygnet. Så när det går tungt, som det har gjort för oss på slutet, blir man nere. Det har hänt att jag hoppat föreläsningar för att jag varit så sur efter en förlorad match och känt att jag inte kunnat koncentrera mig.

Många vet att heltidsstudier
i sig kan vara stressande nog och att det ibland känns som tiden aldrig räcker till. För att klara av att studera parallellt med att han spelar elitfotboll menar Karl Larson att han utvecklat en talang för att planera sin vardag. Under tentaperioder kan han veta en vecka i förväg hur timme för timme kommande vecka kommer se ut. Netflix är som väntat inte en del av schemat. När han kommer från träningen är det studier som gäller. Hur han får det att gå ihop?

– Jag har fått jättemycket hjälp av kurskamrater. Vi är några i klassen som hjälps åt och om man missar en föreläsning kan man skriva av varandras anteckningar. Vi sitter alltid och tentapluggar tillsammans och det gör det också mycket roligare. Hade man inte haft en bra klass hade det nog varit svårt att få det att fungera. Sirius kan även vara schyssta ibland och ge ledigt om man har en tenta eller så, men ibland går det helt enkelt inte.

På senare år har Uppsala universitet försökt att profilera sig som ett ”idrottsvänligt universitet”. Idag finns det möjlighet att som studerande elitidrottare prata med en kontaktperson för att få livet att gå ihop. Förra året tilldelades Karl Larson ett stipendium tillsammans med tre andra studerande idrottare vid Uppsala universitet för deras förmåga att kombinera idrott och studier. Karl Larson är stolt över att ha fått stipendiet och menar att det är ett erkännande på att han har gjort något bra. Universitetets initiativ kom dock lite sent för honom som sedan flera år tillbaka är van att sköta planeringsbiten på egen hand. Däremot menar han att upplägget kan bli väldigt värdefullt för personer som befinner sig i den situation han själv befann sig i för ett antal år sedan.

– Jag vet att det är många som idrottar på hög nivå och är tveksamma till att börja plugga eftersom det tar så mycket tid. Men om universitet är öppet med att dom kan lösa den biten så tror jag att det är fler som kan skaffa sig en högskoleutbildning. Tränar du på elitnivå är det svårt att kombinera med studier. Du måste iväg på tävlingar på helgerna och måste få ekonomin att gå runt.

All planering till trots så går det ibland inte att undgå att Karl Larson befinner sig i en speciell situation. Studentlivet i Uppsala kan gå vilt till och det finns alltid något att göra och alltid någonstans att gå. Karl Larson gillar också nationslivet och tycker att det kan vara mysigt att cykla runt i stan och se all aktivitet. När det är läge för utgång går han också hellre till en nation än någon annanstans.
– Jag tycker att det är väldigt trevligt med nationslivet. Det är dock väldigt sällan man kan gå ut som en vanlig student och ofta måste man tänka på att man har träning eller match dagen efter. Därför blir det sällan fest på det sättet.

Framtiden då? Karl Larson menar att han aldrig missat en träning till förmån för en föreläsning och att fotbollen både har, och för en tid framöver, kommer ha första prioritet. Han förlängde nyligen sitt kontrakt med Sirius till 2020 och laget är också klart för fortsatt spel i Allsvenskan nästa säsong. Ett mål i närtid är att skriva klart examensarbetet. Vad som händer sedan är inte hugget i sten. Det kan bli en återgång till ekonomistudierna, eller fullt fokus på Sirius och fotbollen. Målet är såklart att skaffa sig ett bra jobb – kanske något som rör förnyelsebar energi. Han menar dock att han inte har bråttom att fatta ett beslut och antyder att det är möjligt att en potentiell arbetsgivare inte gör vågen inför en jobbsökande som bara kan arbeta halvtid.

Fotbollen tar sin tid helt enkelt. Med facit i hand, är Karl Larson osäker på om han skulle orka varva studier på heltid med elitidrott en gång till.

– Det har varit stressigt och varit väldigt tufft. Om jag hade vetat hur tufft det är att kombinera studier med fotboll på så pass hög nivå hade jag nog faktiskt inte gjort om det. Men plugget har varit väldigt bra på det sättet att jag kan fokusera på något annat en stund, och träffa annat folk än bara lagkamraterna. Båda sakerna är kul och det också därför jag väljer att kombinera dom.