Annons
Från vänster i bild: Macbeth, Macduff och pjäsens regissör Jamie Edwards.
Foto: Jonathan Schiess

Aggressivt och ångestdrivet på Västgöta nation


Häxigare häxor och folk i tapparter” väntar publiken när Västgöta nation sätter upp den klassiska Shakespeare-tragedin Macbeth med premiär tisdagen 8 november. Jonathan Schiess besökte en av repetitionerna.

När jag cyklar mot en av slutrepetitionerna känner jag plötsligt hur vintern börjar sätta sina klor i min ork och i mitt humör. Det är mörkt och kallt redan klockan 18. Uppsala verkar sova.
Jag öppnar dörren till VGs stora sal. Personer från teatergruppen rör sig kors och tvärs genom salen. Någon letar efter sitt manus, en annan efter sitt svärd.
Jag sätter mig ner med regissören, Jamie Edwards, och frågar henne varför de valde att sätta upp en tragedi som Macbeth, och inte något mer muntert som till exempel komedin ”En midsommarnattsdröm.”
– Vi brukar skämta om att VG-teaterns slogan är ”aggressivt och ångestdrivet.” Under hösten brukar jag alltid känna att det är roligare att sätta upp tragedier med tanke på det rådande mörkret, säger hon.
Och kanske har det skotska ordspråket rätt: ”När vi flyr från ödet, flyr vi rakt in i det.” Man måste omfamna det som är och inte försöka fly undan det.
Har du regisserat andra pjäser tidigare?
– Vi hade en uppsättning som hette ”Envetna ringsignaler” som bestod av två enaktskomedier. Den ena, ”The Real Inspector Hound”, regisserade jag. Men det här är förstår gången jag regisserar en hel uppsättning själv.
I vilken tappning kör ni pjäsen?
– Det är en klassisk uppsättning. Jag ville ha häxiga häxor och folk i tapparter [medeltida plagg för män med ärmlös rock med öppna sidor, reds. anm.]
Shakespeares pjäser har ofta stora rollistor. När jag frågar vad som har varit svårt med det här projektet så är det just det som sticker ut.
– Vi är tretton stycken i teatergruppen. Vissa lorder har vi behövt klippa bort, helt enkelt. Många i gruppen dubblerar också roller. Från början hade jag bara tänkt regissera. Nu har jag tre roller, säger Jamie Edwards.
Vad är du mest nöjd med i er uppsättning?

– Gruppen har varit otroligt trevlig att arbeta med och stämningen har varit väldigt bra. Vi har gått från typ ingenting till redo på två och halv månad, så folk har jobbat extremt hårt. Jag är väldigt imponerad.
Hur skulle du sammanfatta Macbeth?
– Macbeth är lord i Skottland och träffar tre häxor som berättar att han kommer att bli kung. Det här sparkar igång en hel kedja av händelser där Macbeths maktambition får honom att begå fruktansvärda brott. Och så har vi Lady Macbeth som bidrar till det här, förstås.
Så det är en studie i hur makt korrumperar, kan man säga?
– Ja, mycket handlar om just det. Vad som kan hända när man går för långt i sina försök att ta och hålla sig kvar vid makten. Men det handlar även om vad som gör en bra kung till en bra kung. Väldigt ”Shakespearean” alltihop.

Vi avslutar intervjun och Jamie går för att värma upp gruppen med olika övningar. Under repetitionen märks det väldigt tydligt att det här är ett genomarbetat maskineri som nu bara behöver finjusteras innan premiär. Någon ropar ”text ” till sufflören och behöver bara något enstaka ord för att komma ihåg sina repliker.
Jag knäpper av några fler bilder och beger mig sedan ut i Uppsalas mörkerkyla. Men den här gången upplyft. Jag vänder mig om och ser hur ljuset inifrån salen dansar i fönstret och hör en koncentrerad Macduff, pjäsens antagonist, levererar sina repliker.
Jag ler när jag påminns om fickorna av energi som finns under ytan i den här till synes vintersovande studentstaden.


Annons

Annons

Föreställningsdatum:

Tisdag 8 nov – kl. 19:00
Onsdag 9 nov – kl. 19:00
Torsdag 10 nov – kl. 19:00
Fredag 11 nov – kl. 19:00
Lördag 12 nov – kl. 15:00

Pris: 80 kr

Förhandsbokningar:
Bokning@vgteater.se

Läs mer

2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…
2023-09-11 12:41
Ergos nya skribent Nils Czernich har varit på nypremiären av föreställningen "Vansinnets historia", på Uppsala…