Annons
Karin Kruse minns med glädje sin tid med löjespartiet Gotiska förbundet/ Uavhengig kulturfront, och är tacksam att de aldrig tog sig till fullmäktige.
Foto: Sigrid Asker

Psykedeliskt parti undslapp kårfullmäktige


I dagarna stod det klart vilka partier som avser ställa upp i årets kårval. Till dessa hör inte Gotiska förbundet, som i 20 års tid verkade för frågor som legalisering av broccoli och att utöka ”Antikrundans” sändningar.

Karin Kruse, i dag lärare i SO-ämnen, har precis avslutat en lektion när jag ringer upp. Hon skrattar när hon blir påmind om Gotiska förbundet/ Uavhengig kulturfront, det kårparti hon tillhörde i 20 år.

– Uppsalas enda psykedeliska parti , utropar hon.

I Ergo nummer 6 2007 blir Karin Kruse intervjuad på ett uppslag där samtliga valbara kårpartier presenteras. Gotiska förbundet sticker ut bland övriga akter genom att hävda att de absolut inte skulle göra ett bättre jobb än sittande partier. I texten tillägger Karin Kruse att de dock kanske skulle ha mer party. Vilket nog kan stämma.

– Vi var några som brukade sitta på Orvars som började spåna. I mitten på 80-talet var det mycket kul strömningar i kårpolitiken och vi tänkte att vi kan väl också.

Det roligaste med att vara aktiv i Gotiska förbundet var enligt Karin Kruse att dricka öl och göra valaffischer. Bland slagorden fanns ”Legalize it – broccoli”, ”Rösta på oss eller möt den grymma döden” och ”Antikrundan hela året”. En affisch hade en bild på dåvarande ordföranden och en text om att han ville ha makt och pengar, samt hans kontonummer.

– Jag tror faktiskt att han fick in 65 kronor. Och kårfullmäktige hade våra affischer uppe i flera år, minns Karin Kruse.

Till kårfullmäktige kom Gotiska partiet dock aldrig, men det är ingenting Karin Kruse sörjer. Redan i Ergos intervju 2007 framgår att det var helt i linje med deras agenda. ”Vi har hittills lyckats undvika att bli invalda” lyder rubriken.

– Ett av mina roligaste minnen med partiet är valvakan-87. Då var vi livrädda för att komma in i fullmäktige, men klarade oss.

Den vanligaste reaktionen på partiet var ett frustande skratt, men Karin Kruse mötte också synpunkter som gjorde gällande att de underminerade det mer seriösa kårengagemanget. Eftersom de som mest fick åtta röster och dessutom erbjöd sig att sälja dem till andra partier anser hon dock kritiken obefogad.

– Jag tror att vi fick många fler att rösta i kårvalet, eftersom de ville slippa oss. Hoppas jag i alla fall.

Gotiska förbundet var inget missnöjesparti. Var de månne snarast ett nöjesparti?

– Löjesparti skulle jag säga. Och kanske nöjesparti för oss själva, menar Karin Kruse.

Efter 2007 kan hon inte minnas att att Gotiska förbundet har registrerat sig för kårvalet igen. De har helt enkelt inte hittat några arvtagare, nu när de själva inte pluggar längre. Och mot riks-eller regionalpolitiken har de inga ambitioner.

– Där finns så många andra clowner, varför ta in ännu fler, som dessutom inte menar något med det? Vi behövs inte, säger Karin Kruse.

Däremot träffas gänget fortfarande ofta och dricker öl på Orvars.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2017-02-23 16:52
Studenters alkoholkonsumtion har alltid varit ett ämne som berör. 1989 var en skribent i Ergo djupt oroad över…
2017-02-02 10:52
Studentkårens fullmäktige har en lång historia vid Uppsala universitet. På januarifum 1968 diskuterades bland annat…
2017-01-26 16:34
Dagens HBTQ-studenter kan organisera sig i SFQ Uppsala, som har klubbar, välkomstmottagningar och mycket annat. När den…